Politiezone Westkust wapent zich tegen malafide praktijken met drones

Het gebruik van drones kent een steile opgang. © iStock
Redactie KW

De politiezone Westkust zit in een testfase om met een hoogtechnologisch detectiesysteem drones te identificeren en te onderscheppen die ingezet worden voor criminele activiteiten. Het onderzoeksproject maakt deel uit van het Europees programma SafeShore.

Het gebruik van drones kent een steile opgang, maar de politie is er zich volledig van bewust dat die toestellen ook ingezet kunnen worden voor criminele praktijken, gaande van drugssmokkel tot terroristische aanvallen. Vaak zijn de veiligheidsdiensten daar niet op voorbereid of ontbreekt het hen aan de juiste instrumenten. Met het project SafeShore wordt onderzocht hoe drones, geleide parachutes of zelfs kleine bootjes accuraat gedetecteerd kunnen worden. Donderdag werd op de militaire basis van Lombardsijde een eerste pilootproject opgestart.

De Koninklijke Militaire School neemt de leiding van het project op zich. Er wordt gebruik gemaakt van de meest technologische apparatuur, zoals sensoren en lasers, akoestische detectie, radiolokalisatie en zelfs thermische camera’s met infrarood. Al die gegevens worden dan samen gebracht om tot een concreet resultaat te komen.

Vluchtelingenproblematiek

Niet enkel drones kunnen opgespoord worden. De technologie kan ook ingezet worden in de strijd tegen de vluchtelingenproblematiek, maar ook tegen kitesurfers. In totaal wordt er samengewerkt met een twaalftal Europese partners en worden op zeven locaties in Europa, van Israël tot Groot-Brittannië, testen uitgevoerd. De gegevens worden dan samengebracht om tot een zo goed en zo goedkoop mogelijk systeem te komen.

De eerste testen worden nu uitgevoerd aan de Westkust. In juni en september volgen nog testprojecten, om in december te landen.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier