Politiezone Vlas vruchteloos op zoek naar 24 extra agenten

© AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

PZ Vlas (Kortrijk, Kuurne en Lendelede) is op zoek naar 24 extra operationele medewerkers. Maar die vacatures geraken moeilijk ingevuld, er studeren namelijk te weinig agenten af. Vandaag zijn er slechts 237 politiemensen aan de slag in de zone, dat moeten er dus 261 worden. Korpschef Filip Devriendt stelde maandagavond op de politieraad in Kortrijk een aantal maatregelen voor.

Tijdens de politieraad op maandagavond zorgde vooral Vlaams Belang voor heel wat onrust. Wouter Vermeersch beweert immers dat de politiezone niet op zoek moet naar 24 extra politiemensen, wel naar minstens 40. Het raadslid baseert zich daarvoor op cijfers van 2003, die ondertussen herzien werden. “We geraken niet aan genoeg mensen en passen dan maar de norm aan? Dat is gegoochel met cijfers en onze partij gaat hier niet mee akkoord”, klonk het.

De uitleg van de korpschef dat de nieuwe cijfers gebaseerd zijn op een grondig intern onderzoek vielen in dovenmansoren bij extreem rechts. “Vroeger moest de politie bijvoorbeeld ook nog instaan voor preventie. Dat is een taak die de stadsdiensten nu op zich nemen”, betoogde Devriendt. “Daarnaast kregen we ook versterking van een privéfirma (Securitas red.). Als we 24 extra mensen aanwerver dan komen we op een totaal van 261 en daarmee kunnen we onze kerntaken uitvoeren.”

Reserveren

Maar de vraag of er nu 40 of 24 extra agenten moeten komen in politiezone Vlas is, zoals de zaken er nu voorstaan, irrelevant. De meeste zones in Vlaanderen blijven immers al jaren met openstaande vacatures zitten. Op dit moment zijn er maar 237 politiemensen aan de slag in Kortrijk, Kuurne en Lendelede, terwijl er dat minimum 241 zouden moeten zijn. “De instroom bij de politiescholen ligt gewoon te laag“, verklaarde de korpschef. “Er studeren niet genoeg mensen af om alle openstaande vacatures in te vullen.”

Korpschef Filip Devriendt legde pas enkele maanden geleden de eed af bij burgemeester Vincent Van Quickenborne.
Korpschef Filip Devriendt legde pas enkele maanden geleden de eed af bij burgemeester Vincent Van Quickenborne.© AN

Het is dan ook knokken voor nieuwe rekruten. “Sinds kort kan je een aantal agenten in spe ‘reserveren’ als ze aan hun opleiding beginnen“, aldus Devriendt. “Wij zouden het aantal mensen doorgeven die we nodig hebben, en tijdens de eerste paar weken op de academie wordt de vraag gesteld wie het ziet zitten om bij Vlas te werken. Wie die vraag positief beantwoordt, wordt ‘gereserveerd’ voor onze zone. Ik wil daar zeker op intekenen, want alle andere zones doen het ook. Niet deelnemen wil dus zeggen geen nieuwe rekruten.”

Sneller zijn

Daarnaast stelde de korpschef ook voor om benoemingen van nieuwe agenten, of mensen die al in dienst zijn maar promoveren, vanaf nu te laten uitvoeren door het politiecollege in plaats van door de politieraad. Die raad kan immers maar vijf keer per jaar benoemingen uitdelen. “In sommige andere korpsen gaat dat veel sneller. Er zijn al gevallen geweest waarbij een ander korps ons een medewerker kan afsnoepen omdat hij of zij daar sneller benoemd wordt. Mensen kiezen nu eenmaal voor zekerheid”, aldus Devriendt.

Beide voorstellen werden goedgekeurd door de politieraad.

(Annelies Nollet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier