Politiezone Vlas pakt uit met allereerste online en offline camera’s van het land

Burgemeester Vincent Van Quickenborne bekijkt de beelden die 30 dagen worden bijgehouden. © LO
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De slimste camera’s vind je tegenwoordig in Kortrijk. Politiezone Vlas pronkt er uit met een primeur. Hun intelligente veiligheidscamera’s worden de eerste die online en offline actief zijn in Vlaanderen

Wie denkt iets te kunnen mispeuteren in de Kortrijkse straten, heroverweegt dat idee best even. Want binnenkort hangen in Kortrijk de eerste slimme camera’s van Vlaanderen. Maar wat wil dat nu precies zeggen? Want dat je de stad je neus niet meer kan snuiten zonder dat de politie mee volgt, dat weten we al lang. Er werden de voorbije zeven jaar meer dan 170 camera’s geplaatst en momenteel onderzoekt het stadsbestuur waar er nog camerabewaking kan komen. Maar slimme camera’s gaan nog een stapje verder en maken gebruik van artificiële intelligentie om wat ze zien om te zetten naar nuttige informatie.

Stel, jij rijdt op je fiets door de Lange Steenstraat. Tientallen camera’s volgen elke beweging die je maakt. Maar dankzij AI weten die camera’s ook heel snel dat je op een fiets zit, een vrouw bent en een rode jurk aanhebt. Meer nog, als je een half uur later een cola drinkt op de Grote Markt en ervandoor probeert te gaan zonder te betalen, dat kunnen de camera’s je heel snel opsporen.

Speciale software

Speciale software slaat alle objecten op die in beeld komen. Artificiële intelligentie bepaalt dan verschillende types: mensen, voertuigen, voertuigen met twee wielen en dieren. Daarna wordt er verder onderverdeeld, zo is er voor een persoon een onderscheid tussen: mannen, vrouwen en kinderen. Daarnaast worden de karakteristieken van de kledij: korte/lange mouwen, korte/lange broek, kleur van kledij en attributen zoals: hoed, handtas, rugzak … bepaald. Hetzelfde geldt voor voertuigen op twee wielen (fiets, moto) en andere voertuigen (auto, pick-up, bestelwagen, vrachtwagen en bus). Ook de richting, grootte en snelheid van het object worden vastgelegd.

De politiezone Vlas en de stad Kortrijk kunnen dankzij de nieuwe software oplossing ‘BriefCam’ dus de videobeelden van het cameranetwerk omzetten in intelligente, bruikbare informatie. Ze kunnen meer gericht opzoekingswerk naar specifieke personen en voertuigen nog sneller en efficiënter uitvoeren. Daarvoor wordt een beroep gedaan op een private partner, het bedrijf R.T.S. uit Ieper. Het gaat om een co-financiering tussen de stad Kortrijk en de politiezone Vlas.

Uniek

De stad Kortrijk en de politiezone Vlas zijn de eersten in Vlaanderen die de uitgebreide versie van BriefCam in gebruik nemen: zowel online als offline. Online betekent in real time de camerabeelden analyseren. Offline betekent dat ook opgenomen camerabeelden van bijvoorbeeld privé-camera’s kunnen geanalyseerd worden. Vanuit de lokale dispatching zullen de beelden van slimme camera’s permanent bekeken en geanalyseerd worden.

Dankzij de software is bijvoorbeeld een dief zoeken in de beelden geen zaak meer van uren, de gezochte persoon of het voertuig kan in minuten gevonden worden. De politie hoopt trouwens niet enkel criminelen te vatten op die manier. Ook om verloren gelopen kindjes terug te vinden kan het systeem heel handig zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier