https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Politiezone Vlas op zoek naar extra agenten

Korpschef Filip Devriendt zoekt extra personeel. (foto AN)
Korpschef Filip Devriendt zoekt extra personeel. (foto AN)
Redactie KW

Politiezone Vlas (Kortrijk, Kuurne en Lendelede), heeft het elk jaar moeilijker om al zijn openstaande vacatures in te vullen. Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) klaagt aan dat er op dit moment 24 voltijdse agenten tekort zijn.

Onze politiezone kampt met een structureel tekort aan politiemensen. Dat blijkt uit een schriftelijke vraag van politieraadslid en fractieleider Wouter Vermeersch (Vlaams Belang). “Op 31 december 2020 waren er maar liefst 24 voltijdse politiemensen tekort op een totaal van 271. Opr 30 juni 2020 waren er nog maar 19 voltijdse agenten tekort”, aldus Vermeersch. Straffe cijfers, maar er zit wel wat meer achter.

PZ Vlas heeft op dit moment een personeelsbezetting en financiering voor 261 operationele personeelsleden. Die 261 is een stijging ten opzichte van 2019 toen er maar geld was voor 251 personeelsleden. “Belangrijk om weten is dat de PZ Vlas een federale toelage ontvangt voor 241 operationele personeelsleden. Dat betekent dus dat de bijkomende twintig personeelsleden volledig door Kortrijk, Kuurne en Lendelede betaald worden”, aldus politiewoordvoerder Thomas Detavernier. “Momenteel zijn er bovendien acht collega’s uitgeleend aan andere zones of in loopbaanonderbreking.”

De politiezone telt ook nog 51 burgerpersoneelsleden. Zij voeren taken uit waarvoor agenten geen tijd hebben, zoals onthaal of ICT.

Beveiligingsfirma

Daarnaast werkt de PZ Vlas ook met medewerkers van een private beveiligingsfirma. Zij bieden ondersteuning aan de politiemensen bij het fysiek en telefonisch onthaal en de cameramonitoring. “Deze mensen vind je niet terug in de personeelsbezetting maar door hun ondersteuning is er extra capaciteit voor het vele werk op het terrein”, benadrukt de woordvoerder.

“De PZ VLAS zet dus vol in op 261 operationele politiemensen en zet tot vijf keer per jaar vacatures voor diverse functies open. Recent waren er selecties voor 26 openstaande vacatures, de benoemingen moeten nog gebeuren. Uiteraard kunnen ook PZ Vlas-medewerkers meedingen naar deze vacatures, wat leidt tot interne verschuivingen.

Veel interesse

In de huidige recruteringsronde staan nu opnieuw elf functies open. Dat gaat zowel om nieuwe vacatures als vacatures die in de vorige recruteringsronde niet ingevuld geraakten. Er worden dus heel wat inspanningen geleverd om voldoende instroom te hebben. Het probleem van personeelstekorten is een nationaal gegeven en dus niet alleen een probleem binnen PZ Vlas. Wij mogen trouwens best trots zijn op het feit dat er telkens grote interesse is om bij PZ Vlas te komen werken”, besluit de woordvoerder.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.