Politiezone Vlas controleert: twee cafés toch open, één klant krijgt pv in supermarkt

© belga
Olaf Verhaeghe

Agenten van de politiezone Vlas hebben tussen vrijdagavond 20 en zondagavond 22 maart in totaal 46 processen-verbaal opgesteld voor het niet naleven van de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Zo openden twee cafés in Rollegem en Kortrijk toch de deuren en kreeg één shopper in een supermarkt een pv omdat ze opzettelijk andere klanten aanreed met haar winkelkar.

Naast het uitvoeren van de voorziene controles en patrouilles op het naleven van de maatregelen, kreeg de politiezone Vlas (Kortrijk, Kuurne en Lendelede, red.) via bezorgde burgers ook 35 meldingen binnen van mogelijke overtredingen. Daarbij ging telkens een patrouille ter plaatse om controle uit te voeren. Soms was er helemaal geen overtreding maar meestal was het nodig om ofwel een aanmaning te geven, ofwel om een proces-verbaal op te stellen.

In quasi alle gevallen ging het om inbreuken tegen de regels van social distancing (het houden van anderhalve meter afstand, red.) en het samenscholingsverbod. De vaststellingen gebeurden lang niet enkel op het openbaar domein, maar ook in woningen en zelfs in auto’s. Die laatste werden tegengehouden omdat er te veel jongeren die geen familie van elkaar zijn, inzaten.

Cafés open

Daarnaast werden zeven pv’s opgesteld tegen twee uitbaters van een café in Rollegem en Kortrijk en vijf aanwezige klanten. Beide zaken werden meteen op politiebevel gesloten. Tot slot kreeg een klante die opzettelijke andere klanten aanreed met haar winkelkar in een Kortrijkse supermarkt, ook een proces-verbaal. De vrouw maakte het eerder al bont in de winkel en ging in discussie met een security.

“Zoals eerder aangegeven door zowel de burgemeesters van Kortrijk, Kuurne en Lendelede als de politiezone Vlas, tonen de inwoners een grote verantwoordelijkheidszin door zich massaal en strikt aan de maatregelen te houden“, benadrukt politiewoordvoerder Thomas Detavernier. “Want voor alle duidelijkheid: bij een groepje van bijvoorbeeld vijf personen dat jammer genoeg het samenscholingsverbod negeert, krijgen alle vijf de personen een pv. Het gaat dus om een minderheid!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.