Politiezone RIHO zet in op strijd tegen online criminaliteit

Onder meer een groot ganzenbord moet helpen bij de bewustmaking. (Foto SB) © STEFAAN BEEL
Redactie KW

Politiezone RIHO wil jongeren wijzen op de online gevaren. Dat doen ze door een preventief aanbod uit te werken waardoor de jongeren online weerbaarder moeten worden. Op een laagdrempelige manier geven ze tips.

“Oktober was de European Cybersecurity Month”, begint korpschef Curd Neyrinck te vertellen. “Naar aanleiding daarvan hielden we een moment rond sexting en cybercriminaliteit. Daarbij mikken we op directies, leerlingenbegeleiders en CLB’s van het secundair onderwijs en derde graad basisonderwijs.

In de praktijk stellen we vast dat de online wereld al op jonge leeftijd betreden wordt. Niet enkel via de gekende sociale media, maar ook via online spelletjes, chatplatforms, enz.”

“Vanuit de politiezone vinden we het niet enkel belangrijk om te informeren over hoe kan omgegaan worden met online grensoverschrijdend gedrag, en wanneer sprake is van strafbare feiten, maar willen we preventief ook met het thema aan de slag. Vandaar dat er een preventief aanbod uitgewerkt is dat jongeren online weerbaarder wil maken.”

“Er werd een levensgroot ganzenbord uitgewerkt voor leerlingen van de derde graad basisonderwijs en eerste graad secundair onderwijs. Op een spelende manier de gevaren van sociale media ontdekken, dat is de bedoeling”, aldus Curd.

“We staan stil bij het belang van goede wachtwoorden, delen van informatie, seksueel overschrijdend gedrag, internet, enz. Op een laagdrempelige manier worden nuttige tips meegegeven om beter om te gaan met sociale media. Verder leren de leerlingen de begrippen en onderwerpen die actief op het internet verschijnen. Ze leren omgaan met situaties als pesten, chatten, onbekenden op het online platform!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier