Politiezone RIHO heeft nu ook mobiele commandopost

De mobiele commandoposten van politie en Rode Kruis met v.l.n.r. Dieter Devolder (Stad Roeselare), Sophie Derez (Rode Kruis West-Vlaanderen), Joyce Devos (politiezone RIHO), Barbara Bourdeau (politiezone RIHO) en Fons De Backere (brandweerzone Midwest). (foto Stefaan Beel) © (foto Stefaan Beel)
Peter Soete

Op het Dovy Natourcriterium hebben de Roeselaarse hulpdiensten samen hun mobiele commandoposten ontplooid en uitgetest. De resultaten waren zeer bevredigend.

Naast de vip-tent op het Dovy Natourcriterium stonden twee bemande interventiewagens: een van de politiezone RIHO en een van het Rode Kruis. Niet toevallig, aldus Barbara Bourdeau die adviseur noodplanning is van de politiezone RIHO.

“Op alle grote evenementen zijn hulpdiensten aanwezig en maken ze gebruik van een commandopost. Daar kunnen ze zich samen buigen over kleine en grote problemen die zich stellen en er ook een oplossing voor zoeken. De organisatoren moeten normaal een lokaal voorzien met vergaderfaciliteiten, projectiemogelijkheden en internetverbinding.”

Volledig uitgerust

“Maar soms is dat niet altijd makkelijk en daarom zijn we bezig met het uittesten van multidisciplinaire, mobiele commandoposten. Zowel de politie, brandweer en het Rode Kruis hebben een volledig uitgeruste commandowagen. Op het natourcriterium hebben we de commandowagens van de politie en het Rode Kruis gewoon naast elkaar geplaatst op een relatief rustige plaats en die multidisciplinaire commandopost was een schot in de roos. De wagens zijn met alle moderne middelen uitgerust en alle teams waren op één plaats aanwezig. We konden samen overleggen als dat nodig was en als een afzonderlijk overleg nodig was, deden we gewoon de deur van de commandowagens dicht. Bovendien kunnen we op die manier toch een algemene commandopost ontplooien op evenementen of incidenten waar dat op het gebied van infrastructuur moeilijk is. Zo maken we het de organisatoren ook iets makkelijker, het enige dat ze moeten voorzien, is parkeergelegenheid.”

“De test die we gedaan hebben op het Dovy Natourcriterium mag zeker geslaagd genoemd worden. Op de triatlon van Izegem hebben we dit systeem nogmaals uitgeprobeerd en dan is het volledig operationeel. Nadelen aan mobiele commandoposten ? Weinig of geen. Of toch: je hebt niet veel plaats om rond te lopen in het commandocentrum (lacht)”, besluit Barbara. (PS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier