Politiezone Polder zoekt ontwerper voor nieuw politiegebouw in Diksmuide

De politiezone Polder kocht het voormalige financiëngebouw in de Woumenweg 49 aan. Dat wordt gesloopt en er komt op de site een nieuw centraal politiegebouw.© Jelle Houwen
De politiezone Polder kocht het voormalige financiëngebouw in de Woumenweg 49 aan. Dat wordt gesloopt en er komt op de site een nieuw centraal politiegebouw.© Jelle Houwen
Redactie KW

De politiezone Polder (Diksmuide/Kortemark/Houthulst en Koekelare) is op zoek naar een ontwerper voor het nieuw te bouwen centraal politiegebouw. “Het ontwerp moet naast duurzame accenten inspelen op de lokale identiteit, bereikbaarheid en herkenbaarheid”, duidt korpschef Johan Geeraert. Er is 7 miljoen euro voorzien.

Het is al even geweten dat de politiezone het huidige hoofdkantoor in de Rijkswachtstraat in Diksmuide zal verlaten. Dat gebouw is veel te klein en voldoet niet aan de hedendaagse eisen van een politiezone. Daarom kocht de politiezone het voormalige financiëngebouw in de Woumenweg 49 aan.

“Die site is ongeveer 6.000 vierkante meter groot en is als locatie uiterst geschikt”, zegt korpschef Geeraert.

“Het gebouw zelf is niet aanpasbaar voor een centraal politiegebouw (CPG) en zal gesloopt worden. De aankoopprocedure is momenteel lopende. In afwachting heeft de politieraad de WVI aangesteld als projectregisseur in de zoektocht naar een ontwerper.”

“Er zal een participatieproject opgestart worden om met de verschillende diensten van de lokale politiezone, belanghebbenden en omwonenden tot een globaal ontwerp te komen. Het CPG moet duurzaam zijn, bijvoorbeeld op vlak van hernieuwbare energie en technieken. Hierin willen we een voorbeeldfunctie opnemen.”

“Daarnaast moet het gebouw voldoende faciliteiten bieden aan de bevolking en toekomstbestendig zijn, de uitvalsbasis voor alle mogelijke hulpverlenende organisaties en waar verschillende disciplines hun taken optimaal kunnen uitvoeren. De Politiezone Polder is bovendien een aantrekkelijke en warme organisatie voor haar werknemers.”

De politiezone hoopt eind dit jaar een ontwerper te hebben aangesteld. Het totale bouwbudget wordt geraamd op 7 miljoen euro. (JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.