Politievakbonden voeren actie in West-Vlaanderen: grote hinder in Brugge, Roeselare, Oostende, Kortrijk en Menen

Acties aan het stadhuis in Kortrijk. © (Foto JVGK)
Laurens Kindt

De ochtendspits in West-Vlaanderen verloopt met grote hinder vandaag.

Nadat ze eerder deze week al actie voerden tijdens het Te Deum in Brussel, daar de ochtendspits in het honderd lieten lopen en zich gisteren lieten horen aan de kerncentrale in Tihange, richten de politievakbonden zich vandaag op de provincies. Ook in onze provincie worden vandaag massaal acties gehouden door politiepersoneel dat kwaad is omdat de onderhandelingen over hun loon in het slop zitten.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Concreet zijn ze aanwezig in de haven van Zeebrugge, aan het op- en afrittencomplex langs de Rijksweg in Roeselare, aan de LAR in Rekkem, langs de Kustbaan in Oostende en in de buurt van het stadhuis in Kortrijk. Zowat overal houden ze bijzonder grondige controles van het wegverkeer en zullen de acties dus onoverkomelijk hinder voor het verkeer met zich meebrengen.

© (Foto JVM)

In Zeebrugge werd een controle opgezet op het einde van de Baron de Maerelaan. Vooral vrachtwagens werden aan een grondige controle onderworpen. Dat zorgde meteen voor de nodige verkeershinder en de nodige frustraties bij chauffeurs, die weinig begrip konden opbrengen voor de acties van de politie.

Job weer aantrekkelijk maken

De vakbonden klagen met hun acties de vastgelopen loononderhandelingen aan. Ook zijn ze niet tevreden met de herziening van de eindeloopbaanregeling bij de politie en heerst er onvrede over een gebrek aan middelen voor de verschillende politiediensten.

Gesteund door hun vakbond VSOA voerde de lokale politie actie onder de spoorwegbrug ter hoogte van de 'Blauwe Bruggen'.
Gesteund door hun vakbond VSOA voerde de lokale politie actie onder de spoorwegbrug ter hoogte van de ‘Blauwe Bruggen’. © (Foto PM)

Het gemeenschappelijk vakbondsfront van het ACV, ACOD, VSOA en NSPV wil de komende twee maanden nog acties organiseren, waarvan de impact op de bevolking stelselmatig zal toenemen. “We zijn er ons van bewust dat de burger hierdoor hinder zal ondervinden maar we kiezen bewust voor heel zichtbare acties zodat we onze grieven heel kenbaar kunnen maken. Als wij aan burgers vertellen dat we de voorbije twintig jaar nul euro opslag hebben gekregen, dan begrijpen ze ons meestal wel. We willen dat de job weer aantrekkelijker wordt voor jongeren want er bieden zich steeds minder kandidaten aan voor de politie”, zegt Wesley Huysentruyt van het NSPV.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Ook in Menen was er geen ontsnappen aan. De politie trok een dispositief op in de Moeskroenstraat, ter hoogte van Rekkem Plaats, waar alle voertuigen aan een controle werden onderworpen. Voor wie zowel uit Menen centrum als Moeskroen kwam, was het aanschuiven geblazen. Het resulteerde meteen in een verkeersinfarct, op en rond de sowieso al drukke verkeersas, die voelbaar was tot in de Barakken.

Een actie in het centrum van Rekkem zorgde voor verkeershinder in de hele omgeving.
Een actie in het centrum van Rekkem zorgde voor verkeershinder in de hele omgeving. © (Foto CLL)

Op de N58, pal voor de kluifrotonde, werden eveneens alle voertuigen tegengehouden. Niet alleen was dit voelbaar tot ver voorbij het kruispunt met de Dronckaertstraat, ook het verkeer op de LAR kwam er tot een nagenoeg volledige stilstand.

Aan de LAR in Rekkem werden alle voertuigen tegengehouden, tot groot ongenoegen van de chauffeurs.
Aan de LAR in Rekkem werden alle voertuigen tegengehouden, tot groot ongenoegen van de chauffeurs. © CLL

De actie kon op weinig bijval rekenen, dit bij zowel chauffeurs als ondernemers en buurtbewoners. “Waarom moeten wij hier weer de dupe van zijn, dat ze de mensen in Brussel gaan lastig vallen”, klonk het bijna in koor.

Ook op de Rijksweg in Roeselare werd een actie gehouden.
Ook op de Rijksweg in Roeselare werd een actie gehouden. © (Foto SB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.