Politiemotard wordt in Torhoutse kerk tot priester gewijd

Van links naar rechts de Torhoutse wijkinspecteur Véronique Kaeckebeke (persverantwoordelijk voor de wijding), Dave Vannieuwenhuyse (die zondag priester wordt) en Michel Roggeman (pastoor-deken).©Johan Sabbe
Van links naar rechts de Torhoutse wijkinspecteur Véronique Kaeckebeke (persverantwoordelijk voor de wijding), Dave Vannieuwenhuyse (die zondag priester wordt) en Michel Roggeman (pastoor-deken).©Johan Sabbe
Johan Sabbe

Hemels nieuws voor de katholieke Kerk. Op zondag 27 juni om 15.30 uur in de Torhoutse Sint-Pieterskerk wordt Dave Vannieuwenhuyse tot priester gewijd. Door corona gebeurt dat met een jaar vertraging. De Brugse bisschop Lode Aerts zal de 44-jarige man door handoplegging wijden. Dave, die uit Lauwe afkomstig is en jaren als motard in de Kortrijkse politiezone Vlas heeft gewerkt, werd op 18 oktober 2019 diaken.

Sinds september 2019 doet Dave pastoraal werk in de Torhoutse Petrusgemeenschap en wie weet, mag hij daar als priester blijven. Dat zal zondag tijdens de wijding wellicht duidelijk worden, want dan maakt bisschop Aerts zijn voornemens vermoedelijk bekend. Voor deken Michel Roggeman zou het alvast een welgekomen versterking zijn. Die is verantwoordelijk voor het decanaat Torhout-Gistel én pastoor van de Petrusgemeenschap in Torhout en de pastorale eenheid Sint-Margaretha in Lichtervelde.

Wijding door corona een jaar uitgesteld

De nieuwe priester heeft een zin gekozen als thema voor de wijding: Hij is de rots waarop ik sta, de vaste grond van mijn bestaan . Als gevolg van de coronaregels mag er maar een beperkt aantal genodigden de plechtigheid in de kerk bijwonen, meer bepaald 100. Dat is erg weinig, maar de dienst wordt gelukkig via livestream uitgezonden op www.petrusgemeenschaptorhout.be. In Torhout is het van 1 juli 2007 geleden dat er nog een wijding plaatshad. Toen startte voor Wim Vangheluwe in de Wijnendaalse Sint-Jozefskerk het priesterschap.

Ik blijf na mijn job als motard de politie in mijn hart dragen

Dave Vannieuwenhuyse werd op 18 oktober 2019 in de Sint-Pieterskerk tot diaken gewijd en zou op 28 juni 2020 in diezelfde kerk priester worden. Maar daar stak dat duivelse coronavirus een stokje voor. In samenspraak met deken Roggeman besliste Dave om zijn priesterwijding met een jaar uit te stellen, hoewel achteraf gezien de regels toen milder waren dan nu. Dave vond het uitstel jammer, maar zag er ook voordelen in. “Nu kan ik het uitgebreide takenpakket van wat ik als priester zal moeten doen, beter leren kennen”, zei hij.

Opgegroeid in groot katholiek gezin in Lauwe

Op de wijding van zondag zullen normaal gezien cameraploegen van VRT en VTM present zijn, want een dergelijke plechtigheid is uitzonderlijk geworden. En dus besloot deken Michel samen met Dave een persverantwoordelijke te zoeken. De Wijnendaalse Véronique Kaeckebeke aanvaardde de opdracht. Ze is parochiaal actief én werkt als wijkinspecteur in de politiezone Kouter, dus is het geen toeval dat er in haar richting gekeken werd. Dave is namelijk jarenlang politiemotard geweest.

De priester in spe is opgegroeid in Lauwe in een groot katholiek gezin met drie broers en drie zussen. De zeven kinderen dienden van hun ouders tot hun 18de verplicht naar de mis te gaan. Ze zijn ook allen misdienaar geweest. “Na mijn 18de ben ik de Kerk trouw gebleven”, zegt hij. “Ongemerkt sluimerde mijn priesterroeping. Toen mijn vader na vier jaar ziekte in 2010 stierf, nam mijn religieuze hunker nog sterker toe.”

Eerst in de tuinaanleg actief geweest

Na het basisonderwijs trok Dave naar de tuinbouwschool in Kortrijk. Vervolgens was hij zes jaar in de tuinaanleg actief, maar hij vond zijn draai niet echt in die job. Dus startte hij een opleiding aan de toenmalige Rijkswachtschool. Hij behoorde tot de laatste lichting die afstudeerde: in 2001 had de grote politiehervorming plaats.

Hij begon zijn politieloopbaan in Gent en kwam in 2005 in Kortrijk terecht, waar hij in de zone Vlas motard werd. Toen hij in 2013 de stap zette richting priesterschap, schakelde hij bij de politie op een halftijdse opdracht over, zodat hij in 2013 en 2014 de noodzakelijke twee jaar filosofie kon volgen. Vanaf zijn eerste van de drie jaar theologie nam hij loopbaanonderbreking. Eind juli 2019 nam hij voorgoed afscheid van het korps. “Maar ik blijf na mijn job als motard de politie in mijn hart dragen. Toen ik mijn collega’s destijds vertelde dat ik gebrevetteerde wierookzaaier wou worden, keken ze daar niet eens verbaasd van op. Hun gemeende steun deed me veel deugd.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.