Politieman vat slang op trottoir in Torhoutse Zwanestraat

Luc Bultinck met de net gevangen korenslang. Ze leek zin te hebben in pasta bij Mama Mia. © JS
Johan Sabbe

Je tong uitsteken naar de politie? Dat doe je maar beter niet! Dat heeft een korenslang ondervonden toen ze in de Zwanestraat vrolijk over het trottoir kronkelde. Prompt werd ze door motard Luc Bultinck van de politiezone Kouter bij het nekvel gegrepen.

De politie kreeg donderdagmiddag de melding dat er een slang op het trottoir aan de overzijde van de Sint-Pieterskerk kroop. Dus ging Luc (52) er met zijn politiemotor op af. Toen hij even later ter plaatse kwam, had de slang zich in het inkomhalletje van pastazaak Mama Mia genesteld. Het dier had blijkbaar zin in een portie penne.

Weggebracht in een frigobox uit het politiekantoor

Luc, die sinds 1 juli precies 26 jaar bij de politie werkt, is van geen kleintje vervaard en liet zich niet uit zijn lood slaan door het serpent van zowat een meter lang. “Ik wist dat slangen met een pythonachtige kop wurgslangen zijn en niet giftig. Dus ongevaarlijk voor de mens, al kunnen ze bijten. Ik heb het dier voorzichtig opgeraapt.”

De politieman had het bij het rechte eind: het bleek om een korenslang te gaan, bruin van kleur met rode vlekken. Dat zijn niet-giftige slangen die hun prooi – vooral muizen, ratten en vogels – wurgen. Dit soort slangen is populair bij terrariumhouders.

“Mijn collega’s van de interventieploeg zijn ter plaatse gekomen met… een frigobox”, lacht Luc. “Dat was het enige ding dat in eerste instantie op het politiekantoor te vinden was met een deksel op. De slang werd erin gestopt en naar SOS Reptiel gebracht, de reptielenopvang op de hoek van de Torhoutbaan met de Steenstraat in Ichtegem. Dat pand viel lange tijd op door de beschadigde gevel na een ongeval, maar de kapotte muur is intussen hersteld.”

Ook al een slang in juli 2008 gevangen

Wie een korenslang als huisdier wil houden, is verplicht om dat bij de overheid te melden. Maar met die meldplicht wordt nogal eens een loopje genomen. “Dus is de kans klein dat de eigenaar van de gevonden slang zich zal bekendmaken”, vermoedt Luc Bultinck. “Het zou zelfs kunnen dat het dier niet ontsnapt is, maar zomaar werd losgelaten om er vanaf te zijn.”

Het is de tweede maal dat de politieman voor een slang moet uitrukken. “De vorige keer dateert van twaalf jaar geleden”, weet hij. “Eind juli 2008 werd een slang van twee meter in een tuinhuis in de Papebrugstraat gevonden. Toevallig had ik op dat moment dienst. De slang werd toen naar het Serpentarium in Blankenberge gebracht. Wie mij kent, weet dat ik een grote fan van Egypte ben. Welnu, de gier en de… slang waren de beschermdieren van de farao’s. Die link kan geen toeval zijn.” (lacht)

Politiemotard Luc Bultinck, hier tijdens de loop- en wandelhappening Nacht van Vlaanderen.
Politiemotard Luc Bultinck, hier tijdens de loop- en wandelhappening Nacht van Vlaanderen.© JS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier