Politieke ruzie over salons lodewijk van Male

Een archiefbeeld uit februari 2021: Frederic Derycke in de tuin van Lodewijk van Male. © Davy Coghe Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De feestzaal Lodewijk van Male in Sint-Kruis is vergund en zorgt niet voor lawaaihinder, maar het illegale tuinpaviljoen mag niet meer gebruikt worden. Dat bleek tijdens de Brugse gemeenteraad maandagavond. De enige, nog resterende trouwzaal in Brugge zorgt voor politiek gekrakeel.

Al een tijdje kanten buurtbewoners op Male zich tegen de feesten die georganiseerd worden in salons Lodewijk van Male, waar Frederic Derycke als derde generatie aan het roer staat. Een van de opposanten is zelfs een familielid van de eigenaar van deze feestzaal. Gemeenteraadslid Karen Robert (Groen) schaarde zich achter het burenprotest: “Deze feestzaal bevindt zich in een woonpark en verstoort de rust, zeker omdat er steeds meer tuinfeestjes gegeven worden. De voorwaarden zijn ontoereikend.”

Het oppositieraadslid kreeg steun van Geert Van Tieghem (N-VA), die erop wees dat het tuinpaviljoen in 2016 illegaal opgetrokken werd.

Geen inbreuken

Deze kritiek wekte de woede van urbanisatieschepen Franky Demon (CD&V) op: “U geeft de valse indruk dat de stad de eigenaar zomaar laat begaan. Niets is minder waar. Maar de feestzaal is vergund en zorgt niet voor lawaaihinder. De politie is al geregeld gaan controleren en heeft geen inbreuken vastgesteld. Bovendien heeft de politie de eigenaar van de salons nog nooit betrapt op het spelen van versterkte muziek buiten. En de storende airco werd omkapseld.”

“Het tuinpaviljoen werd inderdaad niet vergund, er is een stedenbouwkundig misdrijf vastgesteld. Sedertdien wordt dat paviljoen niet meer gebruikt. De stad heeft een raadsman aangesteld om bij de rechtbank een afbraak af te dwingen”, aldus de schepen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.