Politiek vluchteling Ahmed amuseert kinderen in Ardooie met circustechnieken

Foto JCR
Redactie KW

Ahmed Honeide leerde via filmpjes van Charlie Chaplin circustechnieken aan, die hij al enkele keren mocht etaleren voor de kinderen uit Ardooie en Koolskamp.

Ahmed Hnaideq, geboren en opgegroeid in Palestina, ontvluchtte de gevaarlijke situatie in zijn land en kwam terecht in Ardooie. Samen met twee andere vluchtelingen verblijft Ahmed in een huis in de Beverensestraat. “Als ik papieren krijg en ik kan hier blijven in Ardooie, dan blijf ik hier graag. Dit is mijn eerste gemeente waar ik terecht kan en dan zou ik niet graag naar elders verhuizen.”

Via filmpjes van Charlie Chaplin leerde Ahmed zichzelf aan om te jongleren, ballonnen te plooien, muziek te spelen en stemmetjes te oefenen. Ahmed probeert ook de taal onder de knie te krijgen en werk te vinden. Hij hoopt dat hij iets met circustechnieken kan doen, maar de kans is klein dat hij daarin slaagt. “Maar eender welk werk is goed”, knikt ook Mohammed. “Zonder werk is er geen leven. Niet alleen omdat je je verveelt, maar ook omdat we onze verantwoordelijkheid willen opnemen. We hebben zelfs al gevraagd in het gemeentehuis of we geen klusjes mochten opknappen, gratis zelfs, om toch maar bezig te blijven.”

Kinderen zijn geweldig. Zij kijken niet naar je kleur, je afkomst of je religie

Naast de VDAB polste ook het Ardooise OCMW, die de vluchtelingen begeleidt, naar de capaciteiten van Ahmed. Toen de circustechnieken ter sprake kwamen, lieten ze hem de animatie verzorgen in het rusthuis. Dat viel zo goed in de smaak, dat hij ook op de opening van het speelpleinseizoen zijn kunsten mocht tonen aan de kinderen. Op de Vlaamse feestdag mocht hij dat ook doen in Koolskamp.

En de kinderen waren verzot op Ahmed. Maar het omgekeerde geldt ook. “Kinderen zijn geweldig. Zij kijken niet naar je kleur, je afkomst of je religie. Ze discrimineren niet. We voelen soms die blikken. Als we hier op café wat willen drinken, zoeken we vooral die gezelligheid op, willen we ons mengen onder de mensen. We merken ook dat onze taal er alleen maar beter van wordt. Want je mag nog veel leren op school, je leert het best al sprekende met de lokale mensen.”

(BVB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten