Politiecontroles PZ Westkust werpen hun vruchten af

Al enkele dagen geleden lanceerden de kustburgemeesters en de respectievelijke politiezones een oproep om niet naar de kust te komen en om niet de grens over te steken. Die boodschap gold ook voor tweedeverblijvers. In het hele land werden de grenzen streng gecontroleerd.

PZ Westkust controleert de in- en uitvalswegen (hier: rotonde Oostduinkerke) © MVQ

Politiezone Westkust laat weten op haar Facebookpagina dat de frequente controles aan alle toegangswegen gisteren hun vruchten hebben afgeworpen. “We moesten gisteren de helft minder voertuigen terugsturen” klinkt het.

Maar Politie Westkust stelt ook vast dat er nog steeds heel wat tweedeverblijvers aanwezig zijn nadat via alle mediakanalen duidelijk werd gecommuniceerd dat de de door de regering opgelegde maatregelen enkel nog essentiële verplaatsingen toelaat. Naar een tweede verblijf komen, is geen essentiële verplaatsing. Het ministerieel besluit vermeldt dit heel duidelijk. Ook verplaatsingen voor recreatieve doeleinden zijn geen essentiële verplaatsing. Gaan wandelen bijvoorbeeld kan iedereen perfect in de eigen gemeente of stad.

Ine Deburchgraeve, Communicatieverantwoordelijke PZ Westkust laat weten: “Bij het aantreffen van tweedeverblijvers die hier niet horen te zijn, maken we een proces-verbaal op en vragen we rechtsomkeer te maken. Momenteel staat de teller op 30 processen-verbaal wat betreft tweedeverblijvers. Dankzij het uitgebreide mobiele en vaste ANPR-netwerk (automatische nummerplaatherkenningscamera’s) binnen de PZ Westkust kunnen wij perfect het uur van aankomst zien. Het is absoluut niet onze bedoeling om jacht te maken op de tweedeverblijvers, maar onder deze omstandigheden kunnen we niet anders. Gezondheid gaat nu voor. Na de coronacrisis is de tweedeverblijver terug meer dan welkom. We vragen hen enig begrip en willen ook alle tweedeverblijvers die zich wel aan de maatregelen houden en thuis blijven van harte bedanken. Voor alle niet-essentiële verplaatsingen, stellen wij een proces-verbaal op (de boetes kunnen oplopen tot 4.000 euro). Dit geldt ook voor handelszaken die zich niet aan de regels houden en voor personen die zich niet aan het samenscholingsverbod houden. Hiervoor staat de teller reeds op meer dan 100.

(MVQ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.