Politiecommissariaat wordt studentenhuis: “Fuiven doe je in ‘t cachot”

Minou Esquenet en Mathijs Goderis zitten in het Cachot. De stad investeert 2,7 miljoen euro in het gebouw. "Zo zetten we Brugge als studentenstad op de kaart en dat is een belangrijke stap om de ontgroening van Brugge tegen te gaan." © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Op donderdag 26 september werd The Student Village in de Hauwerstraat ingehuldigd. In het voormalig politiecommissariaat werd niet alleen een centrum voor de vrijzinnigen maar ook een studentenhuis ingericht. Fuiven kunnen de Brugse jongeren voortaan in het Cachot het vroegere cellencomplex.

“In The Student Village kunnen studenten rondhangen, elkaar ontmoeten, studeren én feesten”, zegt jeugdschepen Mathijs Goderis (SP.A). “Dit studentenhuis bestaat uit twee delen: een fuifzaal in de kelder en de kantoren en vergaderzalen van Brugge Studentenstad op de eerste verdieping. De fuifzaal werd ingericht in de voormalige politiecellen en kreeg de toepasselijke naam Cachot. Het Entrepot zal die zaal verhuren aan studenten en jongerenverenigingen. Brugge Studentenstad zal instaan voor de verhuur van de vergaderzalen en het gebruik van de multifunctionele ruimte, de zogenaamde Student Studio.”

(Lees verder onder de video)

https://www.youtube.com/watch?v=Wvm5Obs-J1A

2,7 miljoen euro

“The Student Village biedt ruimte voor schoolgerelateerde activiteiten zoals groepswerken, jobbeurzen en studieplekken. Maar ook voor een expo, filmavond of quiz. Dat er nood was aan deze infrastructuur is duidelijk: studentenclubs hebben al stockageruimte op de derde verdieping ingepalmd, studentenfanfare Ad Omnes repeteert hier sinds deze zomer en de fuifzaal heeft veel boekingen voor dit semester.”

Er was nood aan deze infrastructuur. studentenfanfare Ad Omnes repeteert hier al sinds de zomer

De stad investeert 2,7 miljoen euro in het gebouw. “Zo zetten we Brugge als studentenstad op de kaart en dat is een belangrijke stap om de ontgroening van Brugge tegen te gaan. Belangrijk is de locatie in de binnenstad, de studenten verdienen hun plek in het stadscentrum. Tegelijkertijd krijgen de Brugse jongeren een fuifzaal in de binnenstad, de voorbije decennia werden ze al te vaak verdreven naar de rand”, aldus Mathijs Goderis.

Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) ziet in The Student Village het startsein voor de herwaardering van West-Brugge, die zal voortgezet worden met de nieuwe beurs- en congreshal. Hij benadrukt de samenwerking met alle Brugse hogescholen: “Er zijn de voorbije jaren al vele stappen gezet, het engagement van alle partijen is groot. Wat nog ontbrak was een geschikte locatie voor studentenactiviteiten. Ook de vrijzinnige gemeenschap had nood aan een geschikte plek. Door de verhuizing van de lokale politie naar de Coiseaukaai deed zich een unieke kans voor.” Volgens milieuschepen Minou Esquenet (CD&V) lag de klemtoon bij de renovatie op het afleveren van een bijna energieneutraal gebouw: “Om dit te bereiken werden innovatieve technieken gebruikt.”

BEN

“De renovatie kostte 5,4 miljoen euro, het aandeel van de stad is 2,7 miljoen euro. De vrijzinnige gemeenschap hoest de andere helft op. Voor duurzame energie-ingrepen krijgt de stad 103.358 euro Europese subsidies, in het kader van het Vlaanderen-Nederland project See2Do. “Samen met 17 andere gemeenten zetten we zo ook private huiseigenaars aan om hun woning bijna energie-neutraal (BEN) te maken”, aldus Minou Esquenet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier