In De Haan werd een park met 852 percelen op 18 hectare gecontroleerd op de aanwezigheid van tweedeverblijvers. Ondertussen worden al enkele dagen strenge controles uitgevoerd langs de wegen om toeristen tegen te houden, maar de controles worden nu verder uitgebreid richting de vakantieparken aan de kust. "De vakantieparken en campings zijn allemaal gesloten op de permanente bewoners na", legt burgemeester Wilfried Vandaele (N-VA) uit. "Tweedeverblijvers mogen hier nu niet zijn. We hebben daarom vandaag een test gedaan met een drone. Het gaat immers om een groot park om te controleren. De drone vloog over het park en bracht in kaart welke chalets of caravans verwarmd worden. Dat is duidelijk zichtbaar met de warmtecamera. Op basis van die oefening vond de politie gisteren 2 chalets/caravans met mensen die toch naar hun tweede verblijf waren gekomen. De ene weigerde open te maken, de andere zei dat hij niet in zijn gewone huis kon omdat daar verbouwd wordt. De politie ging dat onderzoeken", licht Vandaele toe.

Vandaele pleit ervoor dat burgemeesters meer ruimte krijgen om bepaalde situaties te beoordelen. "Er zijn soms situaties waarbij mensen een goede reden hebben om in een vakantiepark te verblijven. Er is zo een vraag gekomen van iemand die op een corona-afdeling werkt in een ziekenhuis en de partner vecht momenteel tegen kanker. In die situatie zou het beter zijn als de partner naar de vakantiewoning mag komen, maar dat is volgens de regels niet toegelaten. Voor die mensen zouden we een uitzondering moeten kunnen maken."

De burgemeester ondersteunt de actie samen met de gouverneur van West-Vlaanderen en de Procureur des Konings. "We willen een duidelijk signaal geven dat het menens is in aanloop naar de Paasvakantie. Er zijn altijd mensen die hun broek vegen aan de regels en als we nu geen maatregelen nemen zullen er in de Paasvakantie honderden mensen toch proberen te komen naar de kust", zegt Vandaele nog. De burgemeester merkt ook een groot draagvlak bij de inwoners. "Mensen zijn bezorgd en terecht. In De Haan hebben we 7.000 vaste verblijven en 7.000 tweede verblijven. Ons inwonersaantal kan dus verdubbelen. Als die instroom niet gestopt wordt dan is er niet voldoende capaciteit om iedereen op te vangen bij een uitbraak." De appartementen worden momenteel nog niet gecontroleerd, maar de burgemeester sluit niet uit dat er in de komende weken geen steekproeven zullen uitgevoerd worden.

(LB)

In De Haan werd een park met 852 percelen op 18 hectare gecontroleerd op de aanwezigheid van tweedeverblijvers. Ondertussen worden al enkele dagen strenge controles uitgevoerd langs de wegen om toeristen tegen te houden, maar de controles worden nu verder uitgebreid richting de vakantieparken aan de kust. "De vakantieparken en campings zijn allemaal gesloten op de permanente bewoners na", legt burgemeester Wilfried Vandaele (N-VA) uit. "Tweedeverblijvers mogen hier nu niet zijn. We hebben daarom vandaag een test gedaan met een drone. Het gaat immers om een groot park om te controleren. De drone vloog over het park en bracht in kaart welke chalets of caravans verwarmd worden. Dat is duidelijk zichtbaar met de warmtecamera. Op basis van die oefening vond de politie gisteren 2 chalets/caravans met mensen die toch naar hun tweede verblijf waren gekomen. De ene weigerde open te maken, de andere zei dat hij niet in zijn gewone huis kon omdat daar verbouwd wordt. De politie ging dat onderzoeken", licht Vandaele toe.Vandaele pleit ervoor dat burgemeesters meer ruimte krijgen om bepaalde situaties te beoordelen. "Er zijn soms situaties waarbij mensen een goede reden hebben om in een vakantiepark te verblijven. Er is zo een vraag gekomen van iemand die op een corona-afdeling werkt in een ziekenhuis en de partner vecht momenteel tegen kanker. In die situatie zou het beter zijn als de partner naar de vakantiewoning mag komen, maar dat is volgens de regels niet toegelaten. Voor die mensen zouden we een uitzondering moeten kunnen maken."De burgemeester ondersteunt de actie samen met de gouverneur van West-Vlaanderen en de Procureur des Konings. "We willen een duidelijk signaal geven dat het menens is in aanloop naar de Paasvakantie. Er zijn altijd mensen die hun broek vegen aan de regels en als we nu geen maatregelen nemen zullen er in de Paasvakantie honderden mensen toch proberen te komen naar de kust", zegt Vandaele nog. De burgemeester merkt ook een groot draagvlak bij de inwoners. "Mensen zijn bezorgd en terecht. In De Haan hebben we 7.000 vaste verblijven en 7.000 tweede verblijven. Ons inwonersaantal kan dus verdubbelen. Als die instroom niet gestopt wordt dan is er niet voldoende capaciteit om iedereen op te vangen bij een uitbraak." De appartementen worden momenteel nog niet gecontroleerd, maar de burgemeester sluit niet uit dat er in de komende weken geen steekproeven zullen uitgevoerd worden. (LB)