Politie zet drone in bij zoektocht naar illegale vluchtelingen

© Federale Politie
Redactie KW

De politie hield maandag opnieuw een grootschalige controleactie op zoek illegale vluchtelingen in Zeebrugge. Daarbij werd voor het eerst een drone ingezet. “En die bood absoluut een meerwaarde”, klinkt het bij de federale politie.

De inwoners van Zeebrugge kijken al lang niet meer op bij een controleactie in de badstad. Maar maandagavond lokte de politie toch enkele kijklustigen tijdens hun zoektocht naar illegale vluchtelingen. Daarbij werd namelijk voor de allereerste keer een drone ingezet. Die is van de federale politie en werd gebruikt om vluchtelingen die zich voor de politie probeerden te verstoppen op te sporen. “De eerste evaluatie is positief”, zegt Sandra Eyschen, woordvoerder van de federale politie. De controleactie gebeurde opnieuw door heel wat agenten van verschillende politiezones. Zij kammen Zeebrugge bij dergelijke acties uit op zoek naar illegale vluchtelingen. Omdat er nogal wat moeilijk bereikbare plaatsen zijn, zoals de duinen en een natuurreservaat, werd in het verleden de helikopter van de federale politie al eens ingezet om mee te helpen. Maar maandag werd die voor het eerst vervangen door een drone.

Meerwaarde

Met de drone vloog de politie over moeilijk bereikbare plaatsen. De agenten konden “aan de grond” de beelden bekijken en zo inspelen op wat ze zagen. “Het was de eerste keer dat we dit deden”, zegt de woordvoerster. “En volgens onze mensen ter plaatse bood de drone echt wel een meerwaarde. Als mensen een politie-agent te voet of te paard zien, proberen ze al eens weg te vluchten. Met zo’n drone ligt dat veel moeilijker. Bovendien zijn sommige plaatsen daar niet makkelijk bereikbaar. Maar met een drone kunnen we die wel in perfect in kaart brengen.”

Veel nieuwe gezichten

De controleacties staan geregeld gepland en de politie is dan ook van plan om de drone ook in de toekomst verder in te zetten. Maandag werden bij de actie een tiental illegale vluchtelingen gevat. Het lijkt er op dat steeds minder sans-papiers in Zeebrugge rondhangen. “We zien alleszins veel nieuwe gezichten”, zegt Frank Demeester, procureur bij het Brugse parket. “Wat we wel merken is dat mensen steeds meer vanuit het binnenland naar de haven toe aangevoerd worden. Bijvoorbeeld in trailers. Die worden dan vaak in de haven zelf door de politie ontdekt.”

(TLG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier