Politie wil ‘informeel sluitingsuur’ in Brugge strenger afdwingen

© DC
Redactie KW

Het Brugse stadsbestuur en de lokale politie kwamen maandagavond in het Stadhuis samen met een aantal café-uitbaters uit de Brugse uitgaansbuurten. Ze maakten er afspraken om overlast te beperken.

Tijdens het netwerkevenement Positief Uitgaan in Brugge wees schepen voor preventie en jeugd Mathijs Goderis (sp.a) op de sterke traditie van samenwerking tussen de café-uitbaters, de lokale politie en het stadsbestuur. Schepen Goderis presenteerde Ruben De Schepper als de ‘preventiewerker uitgaan’. “Zijn job bestaat erin om overlast in het uitgaan zoveel als mogelijk te voorkomen. Daarbij werken we rond een vijftal overlastfenomenen: glas en ander afval, geweld, alcohol en drugs, geluidsoverlast en wildplassen”, liet de schepen verstaan.

“Daarom worden de uitbaters binnenkort per uitgaansbuurt uitgenodigd om de problematieken buurt per buurt te bespreken. We willen in dat overleg duidelijke afspraken maken omtrent het voorkomen van geluidsoverlast (bijvoorbeeld ‘s avonds ramen en deuren sluiten) en afval op straat.”

De politie is er niet om babysit te spelen van uitgaanders en om het werk op te knappen van cafés die zelf geen inspanningen doen om in Brugge een positief uitgaansklimaat te creëren

De schepen wees er ook nog op dat de reeds jarenlang gebruikelijke opleidingen rond alcohol en illegale drugs in de horeca en rond agressie respectievelijk in juni en in het najaar ten behoeve van de horeca-uitbaters en hun personeel zullen herhaald worden. Hij keek ook terug op de workshop rond ‘mocktails’, alcoholvrije coctails, en verwees naar het alcoholvrije drankje dat door Liselotte Verfaille van ‘t Hof van Beroep en Nina Corty van La Casita werd gepresenteerd tijdens de receptie.

Burgemeester De fauw dankte op zijn beurt de aanwezige en meewerkende uitbaters voor hun engagement, maar wees er tegelijkertijd op dat als de medewerking door bepaalde uitbaters, op het vlak van het vermijden van overlast, niet vlot verloopt dat hij niet zal nalaten om in overleg met de korpschef van de politie maatregelen te nemen. “De politie is er niet om babysit te spelen van uitgaanders en om het werk op te knappen van cafés die zelf geen inspanningen doen om in Brugge een positief uitgaansklimaat te creëren”, klonk het enigszins streng. “Op het vlak van baldadigheden zoals dronkenschap, zwerfvuil vandalisme en geweld verwijs ik graag naar de afspraken die we hebben met het parket waardoor wie zich misdraagt in het uitgaansleven snel vervolgd wordt.”

2018 was een rustig jaar

Hoofdcommissaris Dirk Van Nuffel, korpschef van de Lokale Politie Brugge, liet verstaan dat het jaar 2018 al bij al een rustig jaar was in de uitgaansbuurten. “Het aantal incidenten en vechtpartijen die direct te linken zijn aan het uitgaansleven zijn in grote mate beheersbaar gehouden. Uiteraard vonden geregeld kleinere incidenten plaats waar wij als politie in moesten tussenkomen, maar grote excessen bleven gelukkig uit”, liet de korpschef optekenen.

Hij wees verder op het gebruikelijke overleg met de uitbaters vanuit de diverse uitgaansbuurten, waarbij onder meer de ‘zomer-afspraken’ rond de openingsuren en het uitbaten van de terrassen aan bod komt. “De moeilijkste afspraak is wellicht het naleven van het afgesproken – informele- sluitingsuur in onze stad. We zijn in het verleden tot de conclusie gekomen dat 06.00 uur een redelijk uur is om de uitgaansgerelateerde activiteiten in onze stad af te ronden. We dringen niet aan op een geformaliseerd sluitingsuur, gekoppeld aan sancties, dit zou niet passen binnen ons overlegmodel, maar vanuit de politie willen we de afspraak wel wat meer afdwingbaar maken en het draagvlak hier rond vergroten.”

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier