Politie VLAS klist groot drugsnetwerk:“De échte dealers moeten eruit”

Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text.
Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text.
Annelies Nollet

Zestien opgepakte dealers, twaalf kilo cannabis, 170 gram cocaïne, vier auto’s, 13.500 euro cash en een berg luxegoederen. Dat was het resultaat van vier maanden intensief politiewerk van zes rechercheurs van politiezone Vlas. “Het is goed dat Kortrijk met de grove borstel langs die dealers gaat”, reageert Jan Theuwen, directeur van vzw Kompas op de actie.

Ze vielen op, de prille twintigers die eind vorige maand tegen de lamp liepen bij de Kortrijkse politie. Bijna allemaal zaten ze zonder werk, maar toch liepen ze te pronken met dure telefoons, stapels cash geld en kledij van merken als Dolce & Gabbana. Geen wonder dus dat speurders hen op het spoor kwamen. De huiszoekingen en arrestaties vonden een drietal weken geleden al plaats. Maar politiezone Vlas (Kortrijk, Kuurne, Lendelede) maakte de feiten afgelopen week pas bekend.

“Tijdens een eerste gerechtelijke actie op donderdag 3 december konden we acht personen arresteren. Het betreft notoire dealers”, vertelt een van de speurders. “Zes van hen werden voorgeleid voor de onderzoeksrechter en blijven aangehouden. Onder hen twee broers met buitenlandse roots die al bekend waren bij onze diensten. Er vonden zes huiszoekingen plaats: een in Gullegem, de andere vijf in Kortrijk. Daarbij werd 12,5 kilo cannabis met een straatwaarde van 125.000 euro in beslag genomen, 3.500 euro cash geld, drie wagens en nog wat luxegoederen.”

Poging tot doodslag

Bewijsstukken van de tweede actie leidden de speurders op 14 december nog eens naar acht dealers die werden aangehouden tijdens huiszoekingen in Kortrijk, Harelbeke en Waregem. Zes van hen moeten voor de onderzoeksrechter verschijnen. De speurders vonden ook 170 gram cocaïne, goed voor een straatwaarde van 8.500 euro, 10.000 euro cash geld en meerdere dure smartphones.

Zelfhulpdealen

Aan de acties gingen vier maanden van observeren vooraf. Onder andere de telefoons van de verdachten werden afgetapt. “De twee broers zullen trouwens ook voorkomen voor poging tot doodslag. Ze probeerden twee agenten aan te rijden met hun auto toen die hen wilden oppakken. Ze waren erg agressief en arrogant en beriepen zich meteen op hun zwijgrecht”, aldus Tom Janssens van het Kortrijks parket.

Er hangen de twee jonge mensen dus zware straffen boven het hoofd. En dat voor een substantie (cannabis) die in sommige landen al legaal is. Toch zien professionele zorgverleners het graag gebeuren. “Ik besef dat het misschien raar zal klinken uit mijn mond, maar Kortrijk gaat de laatste jaren met de grove borstel door de dealers en dat is een goede zaak”, aldus Jan Theuwen, al meer dan 30 jaar directeur van Kompas vzw waar drugsgebruikers begeleid en behandeld worden. Hij weet dus hoe het drugslandschap in de stad eruitziet.

“Gebruikers zelf zien wij natuurlijk liever niet beboet. Die mensen hebben hulp nodig, geen celstraffen. Er is ook een grijze zone tussen dealers en gebruikers, wij noemen dat zelfhulpdealen, waarbij gebruikers vooral verkopen om hun eigen verslaving te kunnen bekostigen. Die lopen gewoonlijk snel tegen de lamp. Ook daar is assistentie meer aangewezen dan bestraffing. Maar de échte dealers, die grof geld verdienen aan de miserie van anderen, moeten eruit. Op dat gebied is de Kortrijkse politie echt goed bezig. Enkele jaren geleden hadden we hier nog Oekraïense toestanden, met echte zware jongens. Die periode lijkt toch voorbij te zijn.”

Toch hebben de grote drugsvangsten van de politie volgens Jan bitter weinig effect op de hoeveelheid drugs die gebruikt worden in Kortrijk. “De andere dealers verkassen dan gewoonlijk wel even naar een andere regio, waar de druk van de arm der wet minder groot is. En de prijzen zullen hier nu ook even de lucht ingaan, maar gebruikers gaan daarom niet minder drugs consumeren. Als de druk binnen een aantal jaar te groot wordt in die andere stad, dan komen de dealers weer naar Kortrijk. Dat is een va-et-vient die nooit zal eindigen, er is te veel geld mee gemoeid. Daarom is het zo belangrijk dat we inzetten op preventie.”

Cocaïne en speed

Volgens Jan is het bovendien geen toeval dat de speurders cocaïne aantroffen. “Dat is nu ‘in de mode’. Tien jaar geleden was het nog al heroïne dat de klok sloeg”, weet hij. “Maar ondertussen is dat een ouderwetse drug geworden. Alleen enkele verstokte, oudere verslaafden gebruiken dat nog. Bij de jongeren is het al cocaïne en speed dat de klok slaat. Dat zien we ook in onze cijfers.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.