Politie verspreidt nieuw opsporingsbericht in onderzoek Bende van Nijvel

Redactie KW

In het onderzoek naar de Bende van Nijvel heeft de politie een nieuw opsporingsbericht gelanceerd. De speurders zoeken de identiteit van een man die op een foto staat met een Italiaans geweer in zijn handen. Het gaat om een foto die al sinds 1986 in handen van de Bende-speurders is en al onderzocht werd, maar de identiteit van de man is nooit achterhaald kunnen worden. “We verspreiden de foto nu in de hoop dat die iemand nog iets zegt”, zegt federaal parketwoordvoerder Eric Van Duysse.

Het opsporingsbericht met foto wordt verspreid op vraag van de onderzoeksrechter van Charleroi. Op een foto is een man te zien met een krullenbol die een geweer vasthoudt van het Italiaanse merk Franchi type Spas 12 – kaliber 12.

Eind jaren 90 van vorige eeuw werd een soortgelijk wapen, helemaal verroest, uit het kanaal van Vilvoorde gevist. Het is een zeldzaam wapen dat mogelijks gebruikt werd bij de dodelijke overval van de Bende van Nijvel op de Delhaize van Aalst in 1985. Het wapen is één meter lang, vijf kilo zwaar en het bevat acht patronen per lader.

“Deze foto is in 1986 bezorgd aan de Bende-speurders van de cel Dendermonde”, zegt Van Duysse. “De man die hem aan de speurders bezorgde, is gekend en verklaarde dat de man op de foto zeer belangrijk was in het onderzoek naar de Bende. Er is grondig onderzoek gevoerd naar de man op de foto maar zijn identiteit is nooit vast komen te staan. We verspreiden hem nu onder het grote publiek in de hoop dat die foto iemand nog iets zegt, ook al is het lang geleden.”

Het nieuwe opsporingsbericht maakt deel uit van de aanpak van het onderzoek door het federaal parket.

“Toen we het dossier hebben overgenomen, hebben we beslist alles in het werk te stellen om deze feiten op te helderen”, gaat de woordvoerder verder. “Dit is één van de pistes die we tegen het licht houden. Het grootscheepse DNA-onderzoek is ook een piste. We hebben geen zekerheid dat het gaat lukken, maar we doen er alles aan.”

Wie de man herkent, wordt gevraagd contact op te nemen met de speurders op het nummer 080030300 of vanuit het buitenland 003225544488. Getuigen kan ook via opsporingen@police.belgium.eu.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.