Politie verhuist wellicht naar leegstaand vredegerecht

Het Vredegerecht wordt naar alle waarschijnlijkheid de nieuwe thuishaven van het lokale politiecommissariaat. © (Foto LVW)
Redactie KW

De kans is groot dat het leegstaand vredegerecht naast de bibliotheek op Sint-Pol in Wervik zal worden gebruikt door de lokale politie die zich pal aan de overkant van het gewezen vredegerecht bevindt. “Arro Ieper wil decentraliseren en de kans is reëel dat de politie haar intrek neemt in het gewezen vredegerecht”, zegt schepen van Patrimonium Sonny Ghesquière (Vooruit). Het gebouw is eigendom van de stad.

Sedert maart dit jaar zijn de tien vroegere lokale commissariaten van de politiezone Arro Ieper nu ondergebracht in drie regio’s: Centrum (Ieper), West (Poperinge, Heuvelland, Mesen en Vleteren) en Oost (Wervik, Moorslede, Zonnebeke, Langemark-Poelkapelle en Staden). De werking van de interventies blijft grosso modo van kracht zoals het was.

Wervik is het regiocommissariaat en in Moorslede, Zonnebeke, Langemark en Staden zijn er regioposten. “Door deze herschikking zouden er in onze stad 18 politiemensen bijkomen en is de politie dus op zoek naar extra ruimte”, aldus schepen Ghesquière. “Het was een denkpiste om de Cel Vrije Tijd te centraliseren in het gewezen vredegerecht maar daar stappen we dus van af.”

“Iedereen warm maken”

“We zijn aan het praten met de korpschef van de politiezone Arro Ieper en onze commissaris Dominiek Vermont. We moeten iedereen overtuigen en warm maken voor de verhuisoperatie die we in gedachten hebben. De politie bevindt zich nu in een deel van de gewezen tabaksfabriek Arvic. Het gelijkvloers, kleedkamers en de garage zouden behouden blijven voor de politie. Daar zou de administratie ook een plaats krijgen. De bovenverdieping zal wel vrijkomen en gaat dan nog een invulling moeten krijgen.”

De politie verhuisde in maart 2005 naar de achterkant van de gewezen tabaks- en sigarenfabriek Arvic. Het voormalig vredegerecht is eigendom van de stad en werd verhuurd aan de Regie der Gebouwen. De vrederechter bevond zich vanaf september 2014 in een nieuwbouw vlak naast de bibliotheek. Het ministerie van Justitie sloot een aantal vredegerechten. Dat in de Tabaksstad ging eind november 2018 dicht. Ondanks een motie door de gemeenteraad voor het behoud van het vredegerecht.

We haalden tijdens de onderhandelingen met de Regie der Gebouwen echt het onderste uit de kan

Er was nog tot 25 augustus 2032 een huurcontract tussen de stad Wervik (eigenaar) en de Regie der Gebouwen (huurder). Vermits Justitie dit gebouw niet meer nodig heeft, ging het beheer terug naar de Regie der Gebouwen, die onderhandelde met de stad over een opzegging van het contract.

Dat leidde uiteindelijk tot een minnelijke schikking voor de beëindiging van de huurovereenkomst voor het voormalig vredegerecht. Het kwam tot een vroegtijdig beëindigen van het huurcontract mits betaling van het resterend bedrag voor heel de looptijd van het contract. De stad ontving zo’n 240.000 euro.

Omstreden dossier

De bouw van het vredegerecht kent een hele voorgeschiedenis. Het was een zeer ongelukkig en omstreden dossier en kostte de stad zo’n 850.000 euro. De stad verloor aan heel de operatie uiteindelijk zowat 300.000 euro.

“We hadden van de Regie der Gebouwen meer kunnen krijgen maar dan moesten we het gebouw tot 2032 leeg laten staan en hadden we er ook niks aan”, aldus burgemeester Youro Casier (Vooruit). “We haalden tijdens de onderhandelingen met de Regie der Gebouwen echt het onderste uit de kan.”

Het gewezen vredegerecht wordt nu alleen nog gebruikt voor de werfvergaderingen over de aanleg van de nieuwe parking vlakbij in de Gasstraat. Op die manier kan men de coronamaatregelen respecteren. (EDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier