Politie verbiedt optocht harde kern PSG door centrum Brugge

De fans van PSG hebben geen al te beste reputatie. © PSG via Getty Images
Redactie KW

De supporters van Paris Saint-Germain mogen voor de Champions League-wedstrijd tegen Club Brugge géén optocht houden door de binnenstad. Dat heeft de politie in samenspraak met het stadsbestuur beslist. De onderhandelingen met de harde kern van de Franse topclub verlopen voorlopig moeilijk, omdat ze niet geneigd is de opgelegde combiregeling na te leven. “We doen er alles aan om die groep supporters alsnog te overtuigen op de bus te stappen”, zegt politiewoordvoerster Lien Depoorter.

Verzamelen op de Markt, een feestje bouwen en dan in groep door de binnenstad richting Jan Breydelstadion: dat is de wens van de PSG-fans voor de belangrijke wedstrijd in de Champions League nu dinsdag. De Parijzenaars spiegelen zich aan de fans van het Turkse Galatasaray, die vorige maand onder massale politiebegeleiding een optocht mochten houden. Dat veroorzaakte in de Steenstraat even wat opstootjes, maar uiteindelijk verliep alles relatief rustig.

Slechte reputatie

Een herhaling van zo’n supportersoptocht zien ze in Brugge nu niet zitten. Zeker omdat de fans van PSG geen al te beste reputatie hebben. Voor de Franse supporters geldt er een combiregeling. Dat betekent dat de bezoekende supporters verplicht worden om zich aan de grens in Rekkem met bussen aan te bieden. “Dat gebeurt met medewerking van de Franse politie. Daar worden de bussen dan door de Belgische politie geëscorteerd richting het stadion”, legt woordvoerster Lien Depoorter uit. “Voor de wedstrijd worden er trouwens 1.470 bezoekende supporters toegelaten.”

Stroomlijnen

Na overleg met de Franse politie blijkt evenwel dat de harde kern van PSG niet geneigd is de opgelegde combiregeling zomaar te volgen. “Het klopt dat niet iedereen akkoord lijkt te gaan”, zegt Depoorter. “Hun wens is om, net zoals bij Galatasaray, een optocht doorheen de stad te houden. Maar dat wordt dus niet voorzien, net omwille van die combiregeling. Deze keer komen de supporters allemaal uit één en dezelfde richting vanuit Parijs, dus stroomlijnen is nu wel mogelijk.”

Ter vergelijking: met de komst van de Turkse supporters was dergelijke combiregeling niet mogelijk, omdat de fans vanuit alle richtingen en vaak ook uit België zelf richting Brugge kwamen afgezakt. (MM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.