Politie van Oostende houdt gerichte acties rond verstoren van zeehonden op het strand

© JR
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

De lokale politie van Oostende zal komend weekend gerichte acties uitvoeren op het verstoren van de rust van zeehonden op het strand.

Er worden de laatste jaren wel vaker zeehonden gespot op onze stranden. Zeehonden komen tegenwoordig vaker onze kustwateren opzoeken en nu en dan komen ze ook aan land om uit te rusten. Zeehonden spotten is verleidelijk, maar ook ten strengste verboden. Van op afstand kan het wel, maar er moet tenminste 20 meter afstand van de zeehond bewaard worden.

Vaak denkt men dat het om een ziek dier gaat, maar in de meeste gevallen is dat niet zo. De zeehonden zijn in de meeste gevallen kerngezond en zoeken alleen maar een plaats om even te rusten. Een gezonde zeehond is te herkennen aan zijn banaanhouding. Daarnaast is hij alert, gromt hij regelmatig en vertoont ook geen wondjes.

Er leven twee soorten zeehonden aan onze kust. De gewone zeehond is te herkennen aan hun ronde kop en hun vriendelijk snoetje. Grijze zeehonden zijn dan weer te herkennen aan hun gekenmerkte spitse snuit en ze zijn ook groter dan de gewone zeehond. Zeehonden zijn wilde dieren en genieten in Vlaanderen wettelijke bescherming. De stad plaatste al infovlaggen en sensibiliseringsborden aan zowel de westelijke als de oostelijke strekdam. Wie een rustende zeehond verstoort kan bestraft worden met een boete van 100 euro tot 500.000 euro. Zelfs een gevangenisstraf van een maand tot een jaar behoort tot de mogelijkheden.

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier