Politie treedt tijdens krokusvakantie streng op in grenszones

Aan de grensovergangen tussen België en Frankrijk zal streng worden gecontroleerd.© NVM
Aan de grensovergangen tussen België en Frankrijk zal streng worden gecontroleerd.© NVM

Niet-essentiële reizen naar het buitenland zijn nog tot 1 april verboden. Met de krokusvakantie voor de deur zal de politie aan de grenzen daarom streng optreden. Dat bevestigt Nicholas Paelinck, korpschef van politiezone Westkust, en voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie (VCLP).

Op zaterdag 13 februari start voor veel Belgen de krokusvakantie. Toch zijn niet-essentiële reizen van en naar België nog tot 1 maart verboden. “De lokale en federale politie zal daarom controleren aan de grenzen via enkele gestructureerde acties en gerichte patrouilles”, bevestigt Paelinck. “Wie een overtreding maakt, krijgt per persoon een boete, en wordt teruggestuurd.”

De politie baseert zich in haar controles volledig op het ministerieel besluit. “Voor de uitzonderingen, zoals grensarbeiders of reizen voor dwingende gezinsredenen, stelt zich dus geen probleem”, aldus Paelinck.

Uitzonderingen

Ook “reizen als onderdeel van het dagdagelijks leven van grensgemeenten en grensregio’s” is een van die uitzonderingen. Over wat al dan niet tot het dagdagelijks” leven behoort, zou discussie kunnen ontstaan, maar Paelinck stelt gerust: “Grenszones weten perfect wat tot de dagelijkse gang van zaken behoort. Wij leven hier ook.”

Reizen binnen België is echter wel nog toegestaan. Het belooft voor de lokale politie dus een zeer drukke krokusvakantie te worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier