Politie sluit nu ook Menenstraat af tijdens Last Post

Maandag liet de politie niemand meer door in de Menenstraat tijdens de Last Post. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Nu het toerisme in Ieper weer op gang begint te komen, willen er steeds meer mensen ook de Last Post bijwonen. Onder de Menenpoort worden er echter maar 190 mensen toegelaten. Toch verzamelden mensen zich achter de nadarhekken in de Menenstraat, waardoor de afstandsregels niet meer werden nageleefd. Om ook daar paal en perk aan te stellen wordt nu heel de Menenstraat afgesloten tijdens de Last Post.

Onder de Ieperse Menenpoort wordt iedere avond stipt om 20 uur de Last Post geblazen ter herdenking van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. De afgelopen jaren groeide de dagelijkse plechtigheid uit tot een toeristische attractie die tot 1.000 mensen lokte.

Door de coronamaatregelen wordt het aantal toegelaten bezoekers onder de Menenpoort beperkt tot 190. Onder de Menenpoort werden stippen aangebracht waarop de mensen kunnen staan om de regels betreffende sociale distancing te kunnen respecteren. Eenmaal de 190 stippen bezet zijn, wordt niemand nog toegelaten onder de Menenpoort.

Toch bleven mensen zich verzamelen aan de hekken om een glimp mee te krijgen van de Last Post. Daardoor ontstond er soms een menigte in de Menenstraat. Daarbij droegen de bezoekers wel een mondmasker, maar werd er niet altijd rekening gehouden met afstandregels. The Last Post Association en Stad Ieper proberen nu ook daar een einde aan te maken.

“Veel interesse”

“We monitoren continu, steeds in overleg met de Last Post Association en de politie. De ene dag is het drukker dan de andere, al zeker op mooie dagen”, zegt burgemeester Emmily Talpe van Ieper. “Staycation zorgde deze zomer ook voor veel interesse uit eigen land en we zagen ook heel wat gezinnen met kinderen. Dit zal vanaf september vermoedelijk een impact hebben op het aantal aanwezigen.”

Hoewel de Last Post 200 à 300 meter verder plaatsvindt, zijn er toch nog mensen die van op de hoek van de Menenstraat met de Grote Markt de Last Post proberen te volgen. (Foto TOGH)
Hoewel de Last Post 200 à 300 meter verder plaatsvindt, zijn er toch nog mensen die van op de hoek van de Menenstraat met de Grote Markt de Last Post proberen te volgen. (Foto TOGH)

“In samenspraak met de Last Post Association werd beslist dat tot eind augustus enkel publiek onder de Menenpoort toegelaten is, weliswaar beperkt tot 190 personen en dit op 1,5 meter van elkaar. Rond de Menenpoort wordt een perimeter ingesteld waar niemand kan staan”, vervolgt Emmily Talpe. “De Last Post Association en de aanwezige politie geven consequent instructies, onder andere over afstand en mondmaskerplicht. Er staan overal nadars, onder andere aan het begin van de Menenstraat. Dit is al redelijk ver om op afstand de Last Post te volgen. We zien dat mensen daar meestal ook niet blijven staan. Eens het aantal toegelaten personen onder de Menenpoort is bereikt, geeft de Last Post Association een signaal aan de politie bij de nadars om geen mensen meer door te laten. Deze aanpak werd nogmaals met de politie besproken. We rekenen uiteraard ook op burgerzin.”

Menenstraat afgesloten

Maandag was er in ieder geval vanaf 19.45 uur geen doorkomen meer aan in de Menenstraat. “De plaatsen onder de Menenpoort zijn volzet. Normaal laten we ook mensen door die naar een horecazaak in de Menenstraat willen, maar ook die terrasjes zijn volzet. Daarom laten we nu niemand meer door tot de Last Post gedaan is”, klinkt het bij de agenten die de wacht houden bij de nadars in het begin van de Menenstraat.

Wie toch de Last Post van dichtbij wil zien, komt best op tijd. “We hebben de Last Post kunnen zien, maar we gingen toch al naar de Menenpoort om 18.50 uur, meer dan een uur voor de Last Post begon”, vertelt een Limburgs koppel dat enkele dagen met vakantie is in Ieper. “Dat was niets te vroeg, want we waren een van de laatsten die toegelaten werden. Het was lang wachten, maar de moeite waard. Als je in Ieper bent, is de Last Post toch iets dat je moet gezien hebben.” (TOGH)

In de onmiddellijke omgeving van de Menenpoort wordt er voor de plechtigheid een perimeter ingesteld waar niemand toegelaten wordt. (Foto TOGH)
In de onmiddellijke omgeving van de Menenpoort wordt er voor de plechtigheid een perimeter ingesteld waar niemand toegelaten wordt. (Foto TOGH)

Er worden maar 190 mensen toegelaten onder de Menenpoort tijdens de Last Post. Zij moeten op de aangegeven stippen staan. (Foto TOGH)
Er worden maar 190 mensen toegelaten onder de Menenpoort tijdens de Last Post. Zij moeten op de aangegeven stippen staan. (Foto TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier