Politie redt schaap van Offerfeest in Kuurne

Het schaap bleek bij aankomst in het asiel ziek te zijn. © gf
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

In Kuurne kon de politie onlangs op het nippertje het leven van een schaap redden. Twee mannen stonden op het punt het dier de keel over te snijden voor het traditionele Offerfeest, maar thuis slachten is al een tijdje verboden. Het incident vond eind juli plaats, maar raakte nu pas bekend.

Op donderdagavond 30 juli vierden veel moslims het traditionele Offerfeest. Dat wordt gevierd ter nagedachtenis aan de profeet Ibrahim, die bereid was zijn zoon te offeren voor God. Traditioneel werd daar vroeger vaak een schaap voor geslacht, ook in ons land. Maar sinds begin vorig jaar een algemeen verbod op onverdoofd slachten werd uitgevaardigd, maken veel moslims geld over aan familie of vrienden in hun land van herkomst, zodat zij een schaap kunnen slachten.

Twee mannen uit Kuurne dachten daar anders over. Zij werden door de politie betrapt toen ze een schaap illegaal probeerden te offeren op 31 juli. Buren hadden het dier klagelijk horen mekkeren.

Voorbereidingen al getroffen

“De Politiezone Vlas kreeg op 31 juli inderdaad de info dat er een schaap was opgesloten in een loods in Harelbeeksestraat in Kuurne”, verduidelijkt politiewoordvoerder Thomas Detavernier. “Daarop ging een patrouille ter plaatse. Bij aankomst betrapte de politie twee mannen die de voorbereidingen aan het nemen waren om het schaap zelf en onverdoofd te slachten voor het Offerfeest. Zij wilden bij het zien van de politie eerst weglopen maar werden meteen staande gehouden.” Het schaap werd in beslag genomen en er werd een proces-verbaal tegen het duo opgesteld.

Het schaap werd opgehaald door de mensen van dierenasiel De Leiestreek uit Zwevegem. “De mannen deden op onze vraag afstand van het dier en betaalden de ophalingskosten van 40 euro. We hebben het heel even gehuisvest in een van onze hondenkennels. Maar dat is natuurlijk geen plaats voor zo een beestje”, vertelt Veerle Debaillie van het asiel. Bovendien bleek na een bezoekje van de dierenarts al snel dat het dier ziek was.

Zere bekjes

“Het bleek Ecthyma, ofwel zere bekjes te hebben”, aldus Veerle. “Een typische schapenziekte die zeer besmettelijk is. Het dier moest dus eerst nog twee weken in quarantaine. Gelukkig kon hij, we denken toch dat het een hij is, terecht bij een kennis van onze dierenarts.”

De medewerkers van het asiel genoten wel van hun speciale gast. “Het was echt een heel lief dier. Hij liet zich makkelijk wandelen aan een halster en kwam zelfs om knuffels vragen“, klinkt het. Ondertussen is het schaap helemaal hersteld en op zoek naar een nieuw baasje. Wie interesse heeft kan zich (enkel op afspraak) melden bij dierenasiel De Leiestreek in Zwevegem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier