Politie opent onderzoek na vechtfilmpje in verlaten steegje in Roeselare

© belga
Redactie KW

De politie van de zone Riho is een onderzoek gestart naar een vechtpartij die woensdag plaats vond in een verlaten steegje aan de achterkant van het station in Roeselare. Een 14-jarige licht autistische jongen uit Izegem kreeg er klappen van een jongen van Tsjetsjeense afkomst.

Het onderzoek komt er nadat een filmpje over het gevecht viraal gaat op sociale media. “Dit moet stoppen. Weerloze slachtoffers worden meegelokt om afgeslagen te worden”, klaagt de zus van slachtoffer Tyvano V. aan.

Na schooltijd richtten drie daders woensdagmiddag hun pijlen op de jongen uit Izegem, die school loopt aan het BuSo Sint-Idesbald in Roeselare. “Mijn broer is licht autistisch en kampt met een ADHD-stoornis”, vertelt zus Stefanie (31). “De daders namen zijn gsm af en lokten hem mee naar een verlaten steegje dat naar enkele garageboxen aan de achterkant van het Parkhotel, in de stationsbuurt, loopt. Volgde hij hen niet dan zou hij zijn gsm niet meer terugkrijgen. Aan de garageboxen kreeg hij echter tal van slagen en schoppen te verduren, naar verluidt van een 18-jarige jongen die er plezier in schept systematisch weerloze slachtoffers te zoeken en er filmpjes van te laten maken. Met die filmpjes schept hij dan op over zijn gevechtstechnieken. Blijkbaar zijn er zelfs privégroepjes waar dergelijke filmpjes lustig onder elkaar gedeeld worden. Echt triestig.”

Slachtoffer Tyvano V. kreeg vooral schoppen en slagen in de maagstreek te verwerken en ging sinds woensdag niet meer terug naar school. “Hij is te bang”, zegt zijn zus. “Bovendien heeft hij toch last van zijn maag. We dienden klacht in bij de politie. Dergelijke praktijken moeten stoppen. Het kan toch niet dat jongeren in Roeselare niet meer zonder schrik kunnen rondlopen? Ik probeer Tyvano gerust te stellen en hem er van te overtuigen dat de daders hun straf niet zullen ontlopen en de politie haar werk zal doen. Maar gemakkelijk is dat niet. Hij kreeg op zijn telefoon al bedreigingen, net zoals wij. Er is al een filmpje van een Glockpistool doorgestuurd, tal van verwijten,…”

De politie van de zone Riho onderzoekt het incident. “Zelfs zonder klacht zouden we dit onderzoeken”, aldus Carl Vyncke van de politiezone Riho. “We merkten het vechtfilmpje zelf ook op sociale media op. Dat is voldoende om uit eigen initiatief een onderzoek te starten. Van systematische vechtpartijen in afgelegen steegjes hebben we geen weet maar ook dat zal onderzocht worden.”

Het slachtoffer en een van de daders lopen school in BuSo Sint-Idesbald in Roeselare. Ook daar is de directie op de hoogte van het voorval. “We betreuren dit uiteraard”, reageert directeur Gerrit De Molder. “We hebben al contact gehad met de ouders van de dader en het slachtoffer en hebben ook de leerlingenbegeleiders en het CLB ingeschakeld. We proberen beide partijen te ondersteunen en de situatie te ontmijnen. Als preventieve maatregel heeft de klassenraad besloten de dader tijdelijk te schorsen. Het slachtoffer en zijn ouders worden van elke stap op de hoogte gehouden. We zullen er ook alles aan doen om er voor te zorgen dat het slachtoffer zich weer veilig zal voelen. We voelen ons als school ook verantwoordelijk voor wat er voor en na schooltijd gebeurt.” (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier