Politie ontruimt illegaal autokerkhof met 31 wrakken

De eigenaar verleende geen medewerking.© JVM
De eigenaar verleende geen medewerking.© JVM
Redactie KW

Dinsdag is de ontruiming van een perceel in de Velodroomstraat in St-Michiels gestart. Het gaat om een achterliggend terrein waar al jaren tientallen autowrakken en auto-onderdelen staan.

De eigenaar voert er garagewerkzaamheden uit in openlucht maar heeft hiervoor geen vergunning. De kwestie maakt al jaren het voorwerp uit van een onderzoek rond milieu en ruimtelijke ordening. Voor de buurtbewoners was het zogenoemde ‘illegale autokerkhof’ al jaren een doorn in het oog.

Het perceel waar de autowrakken al jaren staan opgesteld, bevindt zich in een woonwijk. Door de garagewerken die plaatsvinden in openlucht en op niet- verharde grond is er sprake van bodemverontreiniging. Bovendien heeft de eigenaar geen stedenbouwkundige vergunning hiervoor.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De kwestie sleept al jaren aan en ook de buurtbewoners brachten de niet- vergunde activiteiten al meermaals onder de aandacht. Op 28 februari 2020 werd de eigenaar door het Hof van Beroep in Gent al veroordeeld tot een geldboete, een zogenoemde herstelvordering én een exploitatieverbod. Maar de eigenaar lapte het vonnis aan zijn laars en liet het perceel al ruim een jaar onaangeroerd. Er staan nog steeds een dertigtal autowrakken.

In september 2020 nam de Brugse Politie samen met OVAM het voortouw om een ontruiming voor te bereiden. Dinsdag was het dus zover. De eigenaar werd per aangetekende brief maar ook vanmorgen op zijn woonplaats verwittigd van de ontruiming, waardoor politie en stad alsnog hoopten op zijn medewerking.

Maar uiteindelijk moest er toch een slotenmaker aan te pas komen en een takelwagen gevorderd worden om de oprit vrij te maken en het terrein te betreden. Vanmorgen stonden er nog maar liefst 31 autowrakken op het terrein.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.