Politie onderzoekt incident op populair terras Punta Est in Brugge

Het voorval deed zich dinsdagmiddag voor op het terras van Punta Est langs de Predikherenrei. © MM
Redactie KW

De Brugse politie onderzoekt een dispuut tussen een caféganger en een kelner van café Punta Est na een uit de hand gelopen discussie op het terras.

Volgens Alex Monballiu werd hij zonder aanwijsbare reden in een wurggreep gehouden door de barman. De man ging naar de dokter om vaststellingen te doen en diende een klacht in bij de politie. “Maar die man vergeet er wel bij te zeggen dat hij eerst mijn personeel verbaal én fysiek lastigviel”, reageert zaakvoerder Pieter Buysse.

Ongevraagde cocktails

Het voorval deed zich dinsdagmiddag voor op het terras van Punta Est langs de Predikherenrei. “Ik was op weg naar Red Rock Rally (festival in het Astridpark, red.) toen ik plots enkele vrienden zag zitten op het terras”, vertelt Alex Monballiu.

“Ik besloot even te stoppen en een praatje te slaan. Het was gezellig, dus bleef ik langer ‘hangen’ dan voorzien. Maar plots kwam een garçon cocktails op onze tafel zetten die we helemaal niet hadden gevraagd. ‘Oké, we drinken die gewoon op en zien straks wel hoeveel ze kosten’, dacht ik.”

Enkele ogenblikken later besloot Alex toch verhaal te halen bij de bar. “Een kwartier lang werd ik daar genegeerd. Toen ik mijn stem verhief en vroeg wanneer iemand zou luisteren, hoorde ik een diepe zucht. ‘Je moet zo arrogant niet doen’, reageerde ik. Seconden later voelde ik hoe een barman me langs achter aanviel en in een wurggreep hield”, aldus Monballiu.

Klacht

Volgens de Bruggeling duurde het een tijdlang voor de garçon de wurggreep loste. “Ik moest zelfs teken doen dat ze me verstikten. Zo erg was het”, getuigt Alex. “Ik ben vrijwilliger bij het Rode Kruis en kan het me dus niet permitteren om fysiek geweld terug te gebruiken. Toen ze me losten, wandelde ik gedesillusioneerd weg. Toen ik ze enkele uren later een bericht stuurde op Facebook om excuses te vragen, kwam er geen reactie. Daarom diende ik een klacht in bij de politie voor opzettelijke slagen en verwondingen.”

Die man was duidelijk boven zijn theewater – zaakvoerder Pieter Buysse

De 46-jarige man ging ook langs de dokter om medische vaststellingen te doen. Die stelde een gekneusd weefsel aan het strottenhoofd vast. Toch lijkt het erop dat de zaak – zoals wel vaker – twee kanten van het verhaal heeft. Bij Punta Est bevestigen ze meteen het incident. “Maar het zit wel wat anders in elkaar dan meneer beweert”, zegt zaakvoerder Pieter Buysse. “Ik was dinsdag zelf aan het werk en had al langer door dat die man duidelijk boven zijn theewater was. Hij was aan het roepen en zat met zijn botten op tafel. Verschillende keren vroeg ik hem om dat niet meer te doen.”

Camera’s

Volgens Buysse liep het daarna fout. “Plots stond hij in het midden van onze bar. Opnieuw vroegen we hem uit de weg te gaan, waarna hij onze barvrouw begon uit te schelden”, aldus Pieter. “Hij bleef doorratelen en begon te roepen over die zogezegd niet-bestelde cocktails. Maar vlak voordien hadden zijn vrienden die besteld… Toen een van mijn barmannen vroeg om te kalmeren, viel die man hem aan. Hij vloog naar zijn keel, waarna er effectief is ingegrepen. Maar dat was pure zelfverdediging. Die man speelt het slachtoffer om een financiële compensatie te krijgen. We hebben alles op camerabeelden en hebben die aan de politie gegeven. Die zullen snel duidelijkheid brengen.”

Iedereen welkom

De zaakvoerder wil de zaak evenwel niet op de spits drijven en dient voorlopig geen klacht in. “Eerlijk? Ik weet niet of we hier veel energie in moeten steken. Bij Punta Est is iedereen welkom, dat is algemeen geweten.”

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier