Politie niet opgezet met burgerwachten in Zeebrugge na problemen met transmigranten

Zeebruggenaar Steven Jacobs bij de kapotte achterruit van zijn voertuig: schade nadat transmigranten met stenen gooiden. (foto gf)
Redactie KW

Het voorbije weekend heeft een Algerijnse transmigrant vijf inbraken gepleegd in Zeebrugge. Dat zorgde voor veel commotie op de sociale media. De politie kon de dader inrekenen. Maar een aantal misnoegde Zeebruggenaren voert zelf patrouilles uit, op jacht naar vluchtelingen. Dat leidde al tot een steen in de achterruit van het voertuig van een lid van die burgerwacht.

Zeebrugge en transmigranten. Het is al enkele jaren een moeilijk huwelijk. Het is eigenlijk al lang geen huwelijk meer te noemen. Op sociale media klinkt de laatste tijd steeds scherpere taal. Het feit dat afgelopen weekend op vijf plaatsen in de kustgemeente werd ingebroken, is daar ook niet vreemd aan.

“We hebben de dader met zijn buit kunnen oppakken, al het gestolen materiaal is teruggegeven aan de rechtmatige eigenaars”, vertelt Dirk Van Nuffel, korpschef van de lokale politie. De dader – een Algerijn – werd op heterdaad betrapt, toen hij met zijn buit een woning uitliep. Hij is inmiddels door de Brugse onderzoeksrechter onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Het ging om enkele geslaagde inbraken in woningen en enkele mislukte pogingen. De aanwezigheid van transmigranten rond een woonwijk is vervelend. Maar wij zitten zelf tussen hamer en aambeeld.”

Met dat laatste bedoelt de korpschef dat er richtlijnen vanuit het parket en de federale politie werden opgelegd. Tijdens de coronacrisis wordt namelijk gevraagd om transmigranten niet op te pakken. Ze moeten in de mate van het mogelijke geïdentificeerd en gefotografeerd worden, maar daarna mogen ze verder. “En dat terwijl de inwoners van Zeebrugge terecht vragen om drastischer op te treden. Dat wringt, maar wij proberen wel zoveel mogelijk aanwezig te zijn.”

Oog in oog met inbrekers

Ook bij Nico Laheye werd ingebroken. Hij werd zaterdagavond om 23.30 uur wakker omdat de honden beneden blaften. “Toen ik ging kijken, stond ik oog in oog met drie mannen in de traphal”, zegt hij.

“Ze gingen zonder veel haast weer naar buiten. Eén van hen zei nog in het Frans dat ze schoenen zochten.” Later bleek dat de bankkaarten van Nico gestolen waren en dat zijn auto doorzocht was. De daders hadden bovendien ook een nieuw paar vrouwenschoenen maat 39 gestolen.

“Het doet enorm vreemd om plots in je eigen huis oog in oog met inbrekers te staan”, zegt Nico. “Maar zij waren niet agressief of zo. Ik ben zondagnacht wel de hele nacht opgebleven om mijn huis en tuin in de gaten te houden. En het wordt nu echt hoog tijd voor een alarmsysteem. Want ik vertrouw het niet meer.”

Onveilig

Gemeenteraadslid en Vlaams parlementslid Stefaan Sintobin (VB) wil de Brugse burgemeester de eerstvolgende gemeenteraad voor de zoveelste keer interpelleren over deze problematiek: “Ik waarschuw nu al jaren dat de ‘boel’ in Zeebrugge aan het escaleren is. Mensen voelen zich absoluut niet veilig meer in hun omgeving, zijn bang en zijn bijzonder ontgoocheld in lokale en federale overheden. Ze organiseren zich, richten nachtwachten op en proberen zelf oplossingen te zoeken.”

“Ze voelen zich in de steek gelaten door het Brugse stadsbestuur en in het bijzonder door Dirk de Fauw. Voor sommigen is ‘het heft in eigen handen nemen’ nog het enige alternatief dat hen rest. Ik raad dit absoluut af, maar ik eis van de burgemeester dat hij zijn verantwoordelijkheid opneemt, in structureel overleg gaat met de Zeebruggenaren, meer politie en middelen inzet en stopt met zijn paraplu open te trekken.”

Verder ‘eist’ Stefaan Sintobin dat bevoegd minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden een bezoek brengt aan Zeebrugge, in overleg gaat met àlle actoren (politiek, politie én burgers) zich daarbij vergewist van de situatie en concrete maatregelen neemt om deze situatie aan te pakken. “Dit heeft lang genoeg geduurd. In de Zondag liet CD&V voorzitter Joachim Coens optekenen dat voor hem illegaliteit niet langer kon. Welnu, laten we beginnen in Zeebrugge” aldus deze Brugse politicus.

Grote groepen

Buurtbewoonster Emily Billiau bevestigt dat Zeebrugge al maanden geteisterd wordt door een “zware problematiek” met transmigranten: “Ze krijgen voeding en de nodige zorgen door de plaatselijke pastoor. Maar voor de rest is er 0,0 procent omkadering waardoor deze grote groepen rondzwerven op straat. Op dagelijkse basis wordt er ingebroken in talrijke huizen, wagens en tal van andere privé-eigendommen. Zondagnacht is vier à vijfkeer ingebroken in ons kleine dorpje. Het onveiligheidsgevoel heerst hier enorm. Er wordt zelfs niet meer gewacht tot het donker is, ze slaan toe wanneer ze willen.”

“Er wordt niet geluisterd naar onze noodkreten door het stadsbestuur van Brugge waar wij helaas onder vallen als deelgemeente. Meer nog, onze klachten worden geminimaliseerd door ons bewonersbrieven te sturen met statistieken die aantonen dat er juist minder migranten aanwezig zijn en dat we ons onterecht zorgen maken. Dit kan écht niet meer! Zeebrugge was ooit een veilig familiaal dorp waar je met een gerust hart je auto eens kon vergeten te sluiten of waar je om 22 uur ‘s avonds als vrouw nog kon gaan hardlopen”, hekelt Emily Billaiu.

Stenen

Zondagavond werd Zeebruggenaar Steven Jacobs (39) naar eigen zeggen aangevallen door een groepje van dertien transmigranten op de weg tussen Zeebrugge en Zwankendamme: “Ik had op de sociale media gelezen dat er inbraken gepleegd werden, daarom ben ik beginnen rondrijden in de straten, op zoek naar vluchtelingen. Tussen de bosjes zag ik een dozijn transmiganten schuilen, ik heb lichtjes vertraagd. Ze zijn dan met stenen beginnen gooien. Eén van die stenen verbrijzelde mijn achterruit. Er zat bij mij iemand op de achterbank, gelukkig raakte die niet gewond.”

“Toevallig passeerde er ook een politiecombi die achter de daders is aangereden. Begin september sliep er al een vluchteling in het portaal van mijn woning in de Heiststraat, rechtover de pastorie. De voorbije maanden was het wat kalmer, maar nu zwerven er weer groepen vluchtelingen rond. Ze plegen inbraken. Sommigen van hen hebben fietskettingen, ze hebben al iemand bedreigd toen die weigerde een sigaret te geven”, beweert Steven Jacobs, die inmidddels contact had met burgemeester Dirk de fauw. “Hij wil ons ontmoeten en praten over de problemen. Veel oudere mensen in Zeebrugge zijn bang, precies daarom voeren wij zelf nachtpatrouilles uit.”

Recht in eigen handen

Korpschef Dirk Van Nuffel is niet te spreken over Zeebruggenaren die zelf een burgerwacht vormen, vluchtelingen schaduwen en zelfs opjagen: “Het is toch vreemd. Ze achtervolgen die mensen en krijgen een steen door de achterruit. Dat klopt toch niet? Herhaaldelijk al heeft de politie de bewoners van Zeebrugge afgeraden om zelf nachtpatrouilles te organiseren. De politie heeft haar eigen patrouilles opgevoerd en er bestaat in Zeebrugge een officieel buurtinformatienetwerk. Ik haal mijn schouders op voor mensen die het recht in eigen handen nemen. De schade die hun auto dan oploopt, komt in elk geval niet in aanmerking voor de betaling van herstelkosten door het Zeebrugs schadefonds!”

Korpschef Dirk Van Nuffel (Foto Davy Coghe)
Korpschef Dirk Van Nuffel (Foto Davy Coghe)© Davy Coghe

Volgens de korpschef heeft het geen zin om rondzwervende transmigranten een boete aan te smeren voor inbreuken op het samenscholingsverbod: “Ze kunnen die 250 euro niet betalen. De federale politie én de procureur des konings hebben trouwens een recente richtlijn uitgevaardigd om transmigranten, die zich niet bezondigen aan misdrijven, enkel te identificeren en niet langer op te pakken. Met die aanbeveling vanuit Brussel raakt de lokale politie tussen hamer een aambeeld geklemd. Want in deze coronatijden verhoogt de druk van de lokale bevolking om iets te doen aan rondzwervende vluchtelingen. Hoe dan ook, zal de lokale poltie blijven gerichte controles uitvoeren in Zeebrugge.”

De Brugse burgemeester is op zijn beurt ook zeer begaan met de problemen. Hij kreeg maandag al heel wat mails van ongeruste Zeebruggenaren. “Ik begrijp hen. Maar zeg me eens wat ik eraan kan doen? Ik kan de politie enkel vragen om zoveel mogelijk aanwezig te zijn.”

“Voor de rest moeten wij ons schikken naar de richtlijnen van hogerhand”, zegt hij. “Ik ben uiteraard wel bereid om altijd in dialoog te gaan met die mensen. Al wil ik toch ook vragen dat ze het heft niet in eigen handen nemen. Dat is gevaarlijk.”

(Stefaan Vankerkhoven/Tim Lescrauwaet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier