"Tegen de bestuurder van de grijze BMW1 werden de afgelopen weken, na meerdere waarschuwingen, al vijf processen verbaal opgesteld", verduidelijkt de Kortrijkse burgemeester Vincent van Quickenborne. "Telkens omdat hij betrapt werd op een niet essentiële verplaatsing. En aangezien er ook nog twee passagiers in de wagen zaten, ging het ook om een samenscholing. Ook dat is strafbaar."

Daarnaast leverde een analyse met het ANPR-cameranetwerk van politiezone Vlas (Kuurne, Kortrijk en Lendelede) tientallen hits op. Dat wil zeggen dan de jongeman dagelijks verschillende onnodige en strafbare ritjes maakte naar Kortrijk. "Het gaat om drie jongens", vertelt korpschef Filip Devriendt. "De bestuurder is 21, de andere twee 19 en 17. We hadden hen na een aantal waarschuwingen al in het vizier en woensdag liepen ze voor de zoveelste keer tegen de lamp in de wijk De Lange Munte. Daarna werden de drie maar liefst twee keer in een uur tijd tegen gehouden in de Wielewaallaan. Wij schrijven niet onnodig, maar hier was de maat echt vol."

De BMW werd voorzien van een wielklem en in beslag genomen; "Daarop reageerde de bestuurder licht agressief. Maar hij werd niet aangehouden", aldus de korpschef. "De wagen blijft in het bezit van de politie tot de coronamaatregelen weer versoepeld worden", vult de burgemeester aan. "Die jongen woont en werkt verschillende steden verderop. Hij heeft dus niets in onze stad te zoeken. Maar door hier, tegen alle maatregelen in, zijn vrienden te komen opzoeken, brengt hij wel de volksgezondheid in gevaar. In zulke situaties aarzelen we dan ook niet om kordaat op te treden."

Korpschef Filip Devriendt is niet van plan om nu aan de lopende band wagens in beslag te nemen., AN
Korpschef Filip Devriendt is niet van plan om nu aan de lopende band wagens in beslag te nemen. © AN

De burgemeester benadrukt wel dat het om een uitzonderlijke ingreep gaat. "Het is niet de bedoeling dat we nu voor het minste wagens in beslag gaan nemen. Maar als het moet, dan moet het" De bestuurder van de BMW riskeert voor elk van de vijf processen verbaal die hij ontving, minstens een boete van 250 euro. Maar bij herhaaldelijke overtredingen kan de strafmaat oplopen tot 3.000 euro en een gevangenisstraf. De zaak komt door de grote drukte bij de parketten wellicht pas binnen enkele maanden voor de rechtbank.

"Tegen de bestuurder van de grijze BMW1 werden de afgelopen weken, na meerdere waarschuwingen, al vijf processen verbaal opgesteld", verduidelijkt de Kortrijkse burgemeester Vincent van Quickenborne. "Telkens omdat hij betrapt werd op een niet essentiële verplaatsing. En aangezien er ook nog twee passagiers in de wagen zaten, ging het ook om een samenscholing. Ook dat is strafbaar."Daarnaast leverde een analyse met het ANPR-cameranetwerk van politiezone Vlas (Kuurne, Kortrijk en Lendelede) tientallen hits op. Dat wil zeggen dan de jongeman dagelijks verschillende onnodige en strafbare ritjes maakte naar Kortrijk. "Het gaat om drie jongens", vertelt korpschef Filip Devriendt. "De bestuurder is 21, de andere twee 19 en 17. We hadden hen na een aantal waarschuwingen al in het vizier en woensdag liepen ze voor de zoveelste keer tegen de lamp in de wijk De Lange Munte. Daarna werden de drie maar liefst twee keer in een uur tijd tegen gehouden in de Wielewaallaan. Wij schrijven niet onnodig, maar hier was de maat echt vol." De BMW werd voorzien van een wielklem en in beslag genomen; "Daarop reageerde de bestuurder licht agressief. Maar hij werd niet aangehouden", aldus de korpschef. "De wagen blijft in het bezit van de politie tot de coronamaatregelen weer versoepeld worden", vult de burgemeester aan. "Die jongen woont en werkt verschillende steden verderop. Hij heeft dus niets in onze stad te zoeken. Maar door hier, tegen alle maatregelen in, zijn vrienden te komen opzoeken, brengt hij wel de volksgezondheid in gevaar. In zulke situaties aarzelen we dan ook niet om kordaat op te treden." De burgemeester benadrukt wel dat het om een uitzonderlijke ingreep gaat. "Het is niet de bedoeling dat we nu voor het minste wagens in beslag gaan nemen. Maar als het moet, dan moet het" De bestuurder van de BMW riskeert voor elk van de vijf processen verbaal die hij ontving, minstens een boete van 250 euro. Maar bij herhaaldelijke overtredingen kan de strafmaat oplopen tot 3.000 euro en een gevangenisstraf. De zaak komt door de grote drukte bij de parketten wellicht pas binnen enkele maanden voor de rechtbank.