Politie neemt intrek in stationsgebouw van Roeselare

De nieuwe politiepost wordt donderdag in gebruik genomen. V.l.n.r. Curd Neirynck, Kris Declercq, Bart Muyllaert, Geert Walleys, Giovanni Nowé en Stephanie Van Hoecke. © Joke Couvreur
Philippe Verhaest

Vanaf donderdag is het stationsgebouw de nieuwe uitvalsbasis van de politiezone Riho in hartje Roeselare. “Hier hebben we alle comfort en bevinden we ons op een strategische plaats”, stelt korpschef Curd Neyrinck.

De plannen om naar het vernieuwde stationsgebouw te verhuizen, waren al langer bekend, maar nu zijn de werken eindelijk ten einde. Ongeveer een dertigtal mensen ruilt donderdag de vertrouwde stek aan de Botermarkt in voor hun nieuwe thuis in het station. “Het onthaal, de wijkfunctie, onze flexteams en een deel van de verkeersdienst verhuizen”, verduidelijkt korpschef Curd Neyrinck. “Uniek is wel dat onze dienst Wegen en Mobiliteit in het stadhuis blijft. Zo staan ze nauw in verbinding met de andere diensten van de stad.”

De nieuwe thuis is alvast van alle comfort voorzien. “Cellen vind je hier niet. Die hebben we in het hoofdgebouw op Accent Business Park”, benadrukt de korpschef. “Er is wel een beveiligd onthaal, een wachtzaal en we hebben ook vijf verhoorlokalen ter beschikking. Die zijn telkens opgefleurd met een muurgrote foto van een Roeselaars landschap.” Het personeel kan aan de slag in een landschapsbureau waar ergonomie hoog in het vaandel gedragen wordt.

Nultolerantie

Nieuw is dat mensen in de nieuwe politiepost ook kunnen langskomen om een afspraak te maken. “Zo kunnen niet-dringende zaken op een vastgelegd uur behandeld worden. Daarnaast willen we ook Police on web promoten. Van thuis uit kan je kleinere aangiftes regelen, maar in de wachtzaal voorzien we ook een computer. Mensen zullen dit dus ook hier ter plaatse kunnen doen, al dan niet met hulp van een van onze mensen.”

Volgens Curd Neyrinck biedt de nieuwe locatie alleen maar voordelen. “Hier vinden we alle nodige comfort terug en we bevinden ons op een erg strategische plaats in de stad.”

Het landschapsbureau baadt in een oase van licht en ruimte.
Het landschapsbureau baadt in een oase van licht en ruimte.© Joke Couvreur

Een mening die burgemeester Kris Declercq (CD&V) deelt. “Op deze manier brengen we de politie nog dichter bij de mensen. We realiseerden al het veiligheidshuis in Accent Business Park en deze nieuwe politiepost is een nieuwe stap in de goeie richting. Daarnaast willen we ook de wijkwerking verder uitbouwen. Dankzij deze nieuwe thuis zullen onze politiemensen nog zichtbaarder in het straatbeeld te zien zijn. We blijven onze nultolerantie tegenover zwerfvuil, vandalisme, druggebruik en snelheidsduivels in de zones 30 ook verder hanteren.”

De nieuwe politiepost, die vanuit het stationsgebouw zelf bereikbaar is, kost ongeveer 750.000 euro. Een bedrag dat volledig door de stad Roeselare werd gefinancierd. De plek is een kleine 600 vierkante meter groot en biedt ook ruimte aan kleedkamers voor dames en heren, heeft een sanitair blok voor bezoekers en personeel, een refter en een wapenkamer.

Door de verhuizing is de politiepost aan de Botermarkt op woensdag 25 september gesloten en kunnen er dus geen aangiftes gedaan worden. De locaties in Hooglede en Izegem blijven wel bereikbaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier