Politie klaar voor Europees duel Club Brugge-Manchester United: “Incidenten absoluut vermijden”

Vijf jaar geleden verliep het zowel op als naast het veld niet zoals gehoopt. © BELGAIMAGE
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Geen ‘gemengd’ supportersvervoer in bus of taxi, geen dranken in glas, extra urinoirs, filtercontroles op de toegangswegen naar het station én extra manschappen: de Brugse politie spaart kosten noch moeite om de Europa League-wedstrijd Club Brugge-Manchester United op donderdag 20 februari in goede banen te leiden. “In 2015 kwam het tot confrontaties tussen beide supportersclubs in het hartje van de stad. De politie doet er nu alles aan om dergelijke incidenten te vermijden”, zegt politiewoordvoerster Lien Depoorter.

De Brugse lokale politie laat niets aan het toeval over om de Europa League wedstrijd Club Brugge-Manchester United, die aanzien wordt als een risicowedstrijd, zonder incidenten te laten verlopen. Dat leiden we alvast af uit de reeks preventieve maatregelen, verboden en geboden die de politie en het Brugs stadsbestuur voor de gelegenheid invoeren. “In 2015 kwam het tot ernstige schermutselingen tussen beide supportersclubs in het hart van de binnenstad”, zegt politiewoordvoerster Lien Depoorter. Ze verwijst hiermee naar het incident waarbij het tot een confrontatie tussen supportersgroepen kwam in en rond de Hoogstraat, waar een deel van de harde kern van Manchester United de wedstrijd volgde in een café.

Gemengd vervoer

In het tumult werd toen ook erevrederechter Jan Nolf, die in de buurt woont, door de politie opgepakt en in het busjes met Manchester United aangehoudenen, vast gehouden. “Om ‘ontmoetingen’ te vermijden namen we al contact op met De Lijn en de taxibedrijven met de vraag aanhangers van beide clubs niet ‘gemengd’ te vervoeren. Verder geldt er in horecazaken binnen een straal van 1.000 meter rond het stadion en in enkele buurten in de binnenstad een verbod op dranken in glas. Net als aan de cafés wordt ook aan supermarkten en nachtwinkels gevraagd alcohol die dag zeker niet extra te promoten en zich aan het glasverbod te houden”, gaat Lien Depoorter verder.

“Het cliché van de dronken Engelse supporter die enkel de cafés en het stadion ziet, is wat voorbijgestreefd”

“Er worden ook extra urinoirs voorzien op enkele cruciale plaatsen. Uiteraard voorziet de politie extra manschappen en op de toegangswegen naar het stadion houden we zogenaamde filtercontroles. Dit wil zeggen dat buitenlandse supporters die geen geldig ticket op zak hebben, en die dan ook wellicht weinig goeds van zin zijn, rechtsomkeer moeten maken. De kans bestaat wel dat de we een ondertussen stilaan traditionele optocht zullen toelaten waarbij de supporters van Manchester United onder politiebegeleiding vanop de Markt naar het stadion stappen. Wie dan pyrotechnisch materiaal (vuurwerk, voetzoekers,…red.) afsteekt of het te bont maakt, kan bestuurlijk worden aangehouden tot na de match.”

“Omkadering vergt middelen”

Burgemeester Dirk De fauw is er al bij al nog vrij gerust in dat een en ander vlot zal verlopen. “De Britse clubs hebben nu toch al een wat betere reputatie, verneem ik. Dat heeft ook veel te maken met de strenge controle in hun stadions. Daar staan wel geen hoge hekken rond het veld maar de monitoring met CCTV is er heel sterk én wie over de schreef gaat wordt bijzonder zwaar gesanctioneerd; zwaarder dan bij ons laat ik me vertellen”, zegt de burgemeester.

(lees verder onder de foto)

Vijf jaar geleden kwam het tot een treffen in de Hoogstraat.
Vijf jaar geleden kwam het tot een treffen in de Hoogstraat.© BELGAIMAGE

“Zo’n Europese wedstrijd omkaderen in Brugge vergt inderdaad wel wat middelen, vooral dus op vlak van veiligheid, maar er zijn zeker ook positieve elementen. Onder die supporters en ook onder de meegereisde bestuursleden zijn er heel wat mensen die de stad zo ook eens leren kennen en die dan graag terug komen voor een verdere kennismaking. Het cliché van de dronken Engelse supporter die enkel de cafés en het stadion ziet is dus wel wat voorbijgestreefd denk ik. Europees topvoetbal kan zeker een meerwaarde zijn voor de stad.”

Niet vijandig

En wat verwacht de grootste supportersclub van Club Brugge, The Locals 78, van dit treffen met de Engelse topclub? “Club Brugge heeft met Manchester United in principe geen vijandige relatie dus ik verwacht niet echt problemen”, zegt voorzitter Frederik Van Eeno.

“We hebben wel begrip met de maatregelen die door de politie worden genomen. Het wil geen risico lopen. Maar het mag geen heksenjacht worden ook natuurlijk. Niet iedere supporter is een potentiële amokmaker. Het gros wil enkel maar in een gezellige sfeer genieten van een mooi voetbalfeest, dat is althans waar onze supportersclub voor staat.”


“GROTERE UITDAGING DAN CLUB-MAN U”


Op zondag 22 maart, om 14.30 uur, speelt Club Brugge in het Koning Boudewijnstadion in Brussel de bekerfinale tegen Antwerp maar de vastlegging van dit tijdstip kwam er niet zonder slag of stoot. Op 22 maart worden in Brussel ook de aanslagen van 2016 op Zaventem en Maalbeek herdacht. Door de noodzaak aan voldoende agenten voor de herdenkingen én door de gespannen relaties tussen de harde kernen, wilde de stad Brussel de wedstrijd op het middaguur, 12 uur of eventueel 12.30 uur laten spelen. “Zo’n wedstrijd laten spelen op een moment dat iedereen normaal gezien aan tafel zit, dat kan nu toch echt niet. We zijn tevreden dat er een overeenkomst kwam om 14.30 uur “, zegt Frederik Van Eeno van supportersclub The Locals 78. “Onze supportersclub legt minstens zes en misschien wel acht bussen in voor de verplaatsing. Behalve wij zijn er nog een 40-tal andere supportersclubs van Club die bussen inleggen, met telkens 3 bussen per club. Als de burgemeester van Brussel zo bekommerd is over de veiligheid had hij volgens mij overigens beter een combi-regeling opgelegd, waarbij iedereen dus met collectief vervoer gekoppeld aan een ticket naar de bekerfinale trekt.” Volgens burgemeester Dirk De fauw mogen de risico’s bij deze bekerfinale zeker niet onderschat worden. “Dit is een grotere uitdaging dan Club tegen Man U. Er gaan politiemensen van het Brugs korps, de ‘spotters’, mee naar Brussel”, stelt de burgemeester. “Brussels burgemeester Philippe Close liet aanvankelijk weten dat hij zich niets wilde aantrekken van de bekerfinale. Gelukkig is er toch een oplossing uit de bus gekomen. Een waarbij ook Brugge en Antwerpen mee instaan voor de beveiliging.” (PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier