Politie-inspecteur haalt rolstoelgebruiker uit water

© (Foto JVM)
Redactie KW

Toen een rolstoelgebruiker dinsdagavond in de vaart belandde, twijfelde politie-inspecteur Michel (46) geen seconde. Hij sprong de vrouw achterna en slaagde er in om haar op het droge te brengen. “Of ik haar leven redde? Het had toch niet veel langer moeten duren”, zegt hij.

De hulpdiensten kregen dinsdagmiddag een melding van een drenkeling in het kanaal Gent-Oostende ter hoogte van La Brugeoise in Brugge. Een rolstoelgebruiker was er in het water beland en gaf geen teken van leven mee. Eerste inspecteur van de Brugse politie Michel Declercq (46) snelde samen met zijn collega met loeiende sirenes ter plaatse. “In de combi bespraken we samen alle scenario’s. Toen we toekwamen bleek al snel dat we van het slechtste moesten uitgaan. We waren er als eerste en de vrouw lag roerloos in het midden van de vaart”, zegt hij.

Aan de oever stonden heel wat mensen te kijken. Maar niemand was het water in gegaan. Michel twijfelde niet en sprong met zijn kleren aan het bruine water in. Hij zwom de vrouw tegemoet en kwam al snel bij haar. “Ze lag met haar gezicht deels in het water en gaf geen teken van leven meer”, zegt hij. “Ik heb ze in een goeie houding gelegd en ben beginnen zwemmen naar de kant. Plots gaf ze een lichte kreun en dat was voor mij een eerste geruststelling. Ik probeerde haar hartslag te voelen onder water, maar dat lukte niet”, zegt hij.

Ondertussen was ook de brandweer aan de overkant van de vaart toegekomen. Een duiker kwam Michel helpen. En ook een burger kwam plots met een surfplank aangezwommen. “Geen idee waar die man vandaan kwam, maar we konden de vrouw samen op die surfplank leggen. Dat maakte het uiteraard wel makkelijker. Ondertussen werd ook duidelijk dat ze alweer lichtjes aan het ademen was en een reanimatie dus niet meteen nodig was. Daardoor konden we wachten op de ladderwagen om haar uit het water te halen.”

De vrouw werd naar het ziekenhuis overgebracht voor verdere verzorging. Ze stelt het ondertussen goed en zou niets aan het gebeuren overhouden. Michel reed snel naar huis en ging douchen. “Dat water stonk ongelofelijk. Maar dat heb ik eigenlijk pas nadien beseft”, zegt hij. Samen met zijn collega bracht hij de rolstoel daarna terug naar de echtgenoot van de vrouw. “Toen we voor de deur stonden dacht hij aanvankelijk dat we slecht nieuws kwamen brengen. Maar we hebben hem uitgelegd wat er gebeurd was. De dankbaarheid in zijn ogen zal ik wellicht nooit meer vergeten.”

Hoe de vrouw precies in het water belandde, is niet duidelijk. Maar volgens Michel ging het om een ongeluk. Maar een held wil hij niet genoemd worden. “Ik heb puur op adrenaline gereageerd. Op zo’n moment haal je simpelweg alles uit de kast om iemand te redden. Anders doe je beter een andere job. Ik ben er wel van overtuigd dat ik haar leven gered heb. Het mocht echt niet veel langer meer duren. Of ik haar hierna graag nog eens wil spreken? Dat is haar beslissing. Ik ben vooral blij dat ik een verschil kon maken.”

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier