Politie houdt 39 Mechelse en Duitse herders tegen op Oostendse luchthaven

© Getty Images/EyeEm
Redactie KW

Op de luchthaven van Oostende zijn donderdagmiddag 63 Duitse en Mechelse herders tegengehouden door de politie voordat ze op een cargovlucht richting Egypte zouden worden gezet. 39 van de 63 honden hadden namelijk geen gezondheidscertificaat bij zich.

De honden zijn volgens de politie bestemd voor de veiligheidsdiensten in Egypte en afkomstig uit Slowakije. Via Nederland werden ze met bestelwagens naar de Oostendse luchthaven overgebracht om donderdagnacht overgevlogen te worden. De politie werd echter verwittigd door het luchthavenpersoneel omdat niet alles koosjer leek. “Alle honden hebben paspoorten bij zich, zijn gechipt en zijn ingeënt tegen rabiës. Bij 39 honden ontbrak echter een gezondheidscertificaat en dat is eveneens verplicht. Een dierenarts moet namelijk eerst oordelen of de dieren geschikt zijn om te reizen over landsgrenzen heen”, zegt Alain Peeters, eerste hoofdinspecteur van de dienst Dierenwelzijn en Milieuhandhaving.

Terug naar Nederland

Veiligheidshonden worden verkocht aan prijzen tot 2.500 euro, dus er valt veel geld mee te verdienen. Sommige broodfokkers proberen echter meer winst te maken door geen extra kosten te maken aan gezondheidscertificaten. “Maar dat komt het dierenwelzijn niet ten goede. De Europese regels zijn er niet voor niets. De 39 honden zonder gezondheidscertificaat worden verplicht teruggestuurd naar Nederland. De andere 24 mogen alsnog richting Egypte vliegen. In het kader van het dierenwelzijn hebben we eerst alle honden uit hun bench laten halen om te drinken, eten en hun behoefte te doen. Ze hebben nog een lange reis voor de boeg”, aldus Alain Peeters. De zaak wordt verder onderzocht om eventueel nog meer fraude aan het licht te brengen.

(BB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten