Politie en parket houden reconstructie van ongeval waarbij Lars (16) zwaargewond raakte

De reconstructie vond plaats op de Gistelbrug. © DJ
Redactie KW

Politie en parket hielden donderdagnamiddag een reconstructie van het dodehoekongeval op de Gistelbrug. Het onderzoek moet duidelijk maken of de fietser (niet) zichtbaar was voor de vrachtwagenbestuurder.

Bij het ongeval dat maandagmorgen plaatsvond, raakte de 16-jarige Lars N. uit Oostende levensgevaarlijk gewond. De jongeman werd gegrepen door een vrachtwagen, die vanop de Gistelbrug rechts de Keiweg insloeg. Omdat er camerabeelden waren én de omstandigheden van het ongeval duidelijk waren, besliste het parket van Brugge maandagmorgen om geen verkeersdeskundige ter plaatse te sturen. “Een dodehoekongeval”, was de algemene conclusie.

Dodehoekongeval?

Maar woensdag besliste het parket alsnog om een deskundige aan te stellen en dus een reconstructie te houden. “Het is de bedoeling om na te gaan of de fietser zichtbaar was voor de vrachtwagenchauffeur en of er dus effectief sprake was van een dodehoekongeval”, klonk het.

Omdat het ongeval op het drukke kruispunt Vaartstraat – Keiweg gebeurde, werden de omliggende gemeenten en ook De Lijn op de hoogte gebracht van de reconstructie. De gemeente Oudenburg plaatste een bericht op haar facebookpagina om autobestuurders te verwittigen dat het kruispunt tijdelijk zou afgezet worden voor de reconstructie.

Grote sticker

Rond 13.30 uur kwam de politie Kouter met verschillende ploegen toe. Ook korpschef Kris Depovere kwam ter plaatse. Werknemers van het bedrijf Remondis Depoorter parkeerden de vrachtwagen op de parking van Hoevehotel Ter Haeghe. Opvallend: aan de rechterkant van de vrachtwagen hangt een grote sticker die zwakke weggebruikers wijst op de gevaren van de dodehoek.

De verkeersdeskundige nam foto’s van alle spiegels aan het voertuig. Politieagenten haalden intussen de verhakkelde witte fiets van het slachtoffer uit de politiecombi. Omdat de fiets niet meer rijvaardig was, haalde de verkeersdeskundige een andere fiets boven om de reconstructie uit te voeren. Een politieagent nam de plaats in van het slachtoffer.

Resultaten nog niet bekend

Op de Gistelbrug werd nagegaan hoe het ongeval precies kon gebeuren, en of de vrachtwagenbestuurder de fietser kon zien. De verkeersdeskundige nam meerdere foto’s vanuit de cabine, terwijl de agent op de fiets aan de rechterkant de vrachtwagen naderde. Agenten regelden intussen het verkeer op de Keiweg en in de Vaartstraat. De Oostendsesteenweg was afgesloten voor het verkeer komende van Oostende. Na ruim een half uur zat de constructie erop.

De bevindingen van het onderzoek zijn nog niet gekend. (DJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier