Politie en Buurtinformatienetwerken starten nieuwe sensibiliseringscampagne ‘wij-k-kijken’ op

In Kuurne en Lendelede gaan medewerkers van de PZ Vlas en de BIN's samen preventieacties uitvoeren in inbraakgevoelige wijken. © BRU
Redactie KW

Woensdagavond hebben politiezone VLAS en de Buurtinformatienetwerken van Kuurne hun nieuwste sensibiliseringsactie voorgesteld die de naam ‘wij-k-kijken’ meekreeg.

Nu het opnieuw vroeger donker wordt, stijgt het risico op vooravondinbraken en zowel de politie als de Buurtinformatienetwerken willen daarom bewoners van woningen waarschuwen, maar tegelijk ook tips meegeven hoe ze boeven kunnen afschrikken.

“In Kuurne en Lendelede gaan medewerkers van de PZ Vlas en de BIN’s samen deze preventieacties uitvoeren in de inbraakgevoelige wijken”, legt Kuurns burgemeester Francis Benoit uit.

Preventietips

“Dat zal gebeuren tussen woensdag 18 en maandag 30 november. Daarbij zal elke woning visueel vanaf de straatkant gecontroleerd worden. De woningen waarvoor onze medewerkers bepaalde preventietips hebben, krijgen een flyer in hun brievenbus, met een vinkje bij hetgeen vastgesteld werd en kan aangepakt worden. Er wordt dus zeker niet aangebeld gezien we ook voor deze actie vanzelfsprekend de coronamaatregelen in acht nemen.”

Zowel de politie als de vrijwilligers van de diverse BIN’s die meewerken aan ‘wij-k-kijken’ vragen eveneens om bij verdachte gedragingen, personen of voertuigen steeds contact op te nemen met de politie via het lokaal oproepnummer 1701.

Ladders en houtblokken

“Heel wat mensen zijn er zich niet van bewust dat bijvoorbeeld tuintafels, tuinstoelen, ladders, gereedschap, vuilnisbakken of een stapel houtblokken het ideale hulpmiddel zijn voor boeven”, vertelt Pedro Colasse hoofdcoördinator van de diverse BIN’s.

“Ook tuinhuizen of aparte garageboxen doe je best steeds slotvast. Ondanks de aanbeveling om in coronatijd ruimten regelmatig te verluchten, doe je dat best niet als je afwezig bent, gezien ook dit een toegangsweg kan zijn voor dieven.”

Gratis screening

Wie een gratis veiligheidsscreening van zijn woning wil, kan eveneens bij de BIN’s terecht. “Na deze screening worden dan de kritieke punten van de woning opgesomd. Zes maand later brengen wij als BIN dan een tweede bezoek aan de woning en wie deze kritieke punten wist weg te werken wordt dan beloond met een geschenk.”

Met deze actie hopen alvast de gemeenten Kuurne als Lendelede het aantal woninginbraken te laten dalen en boeven sterk te ontmoedigen. (BRU)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier