Politie controleert reizigers aan Frans-Belgische grens

Christophe Lefebvre

Woensdag 27 januari gingen de nieuwe, strengere maatregelen in de strijd tegen het coronavirus van start. Niet-essentiële reizen worden verboden en met dit verbod verscheen ook opnieuw de politie aan de grensovergang in Menen. “Geen vaste post, wel steekproeven”, klinkt het bij de ordehandhavers.

Zowel in België als in Frankrijk werd de afgelopen dagen stevig gecommuniceerd over het reisverbod en wat dit met zich zou meebrengen. “Tot onze tevredenheid heeft het gros van de gecontroleerde chauffeurs een correct ingevuld document in bezit.”

De agenten van politiezone Grensleie, die zich ter hoogte van grensovergang aan de N32 hadden opgesteld, deden ieder voertuig stoppen. “De bedoeling is dat we ons voortdurend verplaatsen om zo vooral ontradend te werken. Onze focus ligt wel degelijk op het betrappen van mensen die het reisverbod aan hun laars lappen. Het is niet zo dat de grenzen gesloten zijn dus iedereen kan nog naar Frankrijk en terug, indien ze een geldige reden hebben en in bezit zijn van een ingevuld formulier.”

Voor de inwoners van de grensstreek zorgde het nieuws over de nieuwe beperkingen voor heel wat verwarring, al sust de politie meteen. “De nieuwe maatregelen zijn specifiek op reizigers gericht. Wie woonachtig is in de grensstreek, op minder dan 20 kilometer van de grens, kan nog steeds voor het werk of boodschappen de grens oversteken. Hiervoor is uiteindelijk ook geen document noodzakelijk.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.