Politie Brugge als eerste aan de slag met nieuwe app voor woonstcontroles

De Brugse politie zet opnieuw een stap in de richting van meer digitalisering. Deze keer gaat het om een app die wijkinspecteurs kunnen gebruiken als ze woonstcontroles doen.

Elke persoon die verhuist, moet worden ingeschreven in de registers van de nieuwe stad of gemeente. Het is de politie en meer bepaald de wijkinspecteur die bij elke nieuwe inwoner een bezoekje brengt en de situatie op die verblijfplaats screent.

“Hierbij werkt de politie nauw samen met de bevolkingsdienst om een gezamenlijk dossier op te maken. De uitwisseling van die gegevens gebeurde tot nog toe op papier wat best tijdrovend was”, legt burgemeester Dirk De fauw uit.

Historiek en statusopvolging

Met de nieuwe app WOCODO (woonstcontroles-contrôles des domiciles) worden gegevens nu sneller en efficiënter uitgewisseld tussen Stad Brugge en de Brugse politie. Dat brengt heel wat voordelen met zich mee zoals het digitaal afhandelen van woonstverklaringen en het online registreren van vaststellingen op het terrein.

De app biedt ook een overzicht met historiek en statusopvolging van de uit te voeren woonstcontroles. De dossiers zijn onmiddellijk zichtbaar in twee richtingen (politie-bevolkingsdienst). De tool is ook raadpleegbaar op een computer (niet alleen mobiel). Collega’s kunnen elkaars dossiers gemakkelijker overnemen en de doorlooptijden worden korter.

Alle wijkinspecteurs

De app wordt ontwikkeld binnen FOCUS, een politionele tool ontwikkeld door PZ Antwerpen om zeer snel diverse databanken te raadplegen bij interventies. “Politie Brugge is de eerste zone die nu met de app aan de slag gaat. Alle wijkinspecteurs van de vier Brugse regio’s kregen intussen al de nodige tekst en uitleg bij de applicatie en kunnen er dus mee starten”, besluit korpschef Dirk Van Nuffel.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.