Politie brengt uitgeputte autistische wandelaar terug thuis

Gert-Jan Vanhaelewyn .© MV
Gert-Jan Vanhaelewyn .© MV
Redactie KW

Gert-Jan Vanhaelewyn (26) heeft een vorm van autisme en wil dwars door West-Vlaanderen wandelen om meer aandacht te vragen voor deze stoornis. Tijdens een eerste trainingstocht bij min zes graden richting zijn huis, strandde de twintiger ’s nachts uitgeput in een bankkantoor. Een alarm vanuit de bank verwittigde de politie, die hem naar huis bracht. Gert-Jan is de agenten dankbaar en trakteerde hen op een doos pralines. “Want in plaats van 250 euro boete voor het overtreden van de avondklok kreeg ik een gratis rit cadeau.”

Gert-Jan heeft het syndroom van Asperger. Door deze vorm van autisme heeft hij het moeilijk om sociale contacten te leggen en ze te onderhouden. “Ik heb geen vrienden of partner en werd vaak gepest”, zegt hij. “Ik vind dat er te weinig aandacht en begeleiding is voor mensen met autisme. Daarom ben ik van plan om op Wereld Autisme Dag op 2 april door West-Vlaanderen te wandelen.”

Van Brugge naar Poperinge

De twintiger verblijft in de week op kot in Brugge, waar hij de graduaatsopleiding systeem- en netwerkbeheer volgt aan hogeschool Vives. In het weekend woont hij bij zijn ouders in Poperinge. “Ik wou vorige week vrijdag al eens uittesten of zo’n wandeling zou lukken, dus vertrok ik vanuit Brugge richting Poperinge voor een tocht van een zestigtal kilometer”, vertelt Gert-Jan.

“Het vroor toen nog, maar het lukte vrij aardig … tot ik in Langemark kwam. Ik kreeg er mijn klop , maar wou mijn ouders rond middernacht niet meer wakker bellen. De eerste bus vertrok er pas tegen acht uur ’s ochtends, dus besliste ik om een taxi te bellen.”

Luide sirene

Maar die zou ook pas ettelijke uren later aankomen. “De deur van een banklokaal kon open, dus besloot ik daar even te wachten. Plots was er een luide sirene te horen, waarop de politie ter plaatse kwam. ‘Meneer, je weet toch dat er een avondklok van kracht is’, merkten de agenten op.”

“Dat was ik oprecht vergeten. Ze gaven me een plaatsje in de warme combi en luisterden naar mijn verhaal, waarop ze beslisten om mij naar huis te brengen. In plaats van 250 euro boete en een dure taxi kreeg ik een gratis rit en nuttig advies cadeau. ‘Je moet eerst trainen voor zo’n tocht’, klonk het joviaal. De agenten wensten me verder nog veel succes met mijn studies en wandeltocht.”

Menselijke aanpak

Gert-Jan wou politiezone Arro Ieper nog eens speciaal bedanken en stuurde deze week een doos pralines met een kaartje naar het commissariaat. “Dat is toch het minste wat ik kon doen”, vond hij.

De politie waardeerde het gebaar en deelde een foto van de attentie op sociale media. “Deze hartverwarmende bedanking is een opsteker, zeker in tijden als deze”, zegt Glenn Verdru, communicatieconsulent bij Arro Ieper.

Gert-Jan bedankte de politie voor hun hulp met een doosje pralines.© GF
Gert-Jan bedankte de politie voor hun hulp met een doosje pralines.© GF

“Die pralines zijn super, maar waren niet nodig want we doen gewoon onze job”, vertellen de twee inspecteurs die Gert-Jan hielpen. “We zijn ervan overtuigd dat veel collega’s gelijkaardige zaken doen. Daarom hoeven onze namen hier niet in de krant, maar we willen wel dat de politie eens positief in het nieuws komt.”

“Een menselijke aanpak primeert. Het verhaal van deze aangename kerel was heel aandoenlijk, we zaten met open mond te luisteren.”

Zoektocht

Gert-Jan vergelijkt de hele ervaring rond de wandeltocht met zijn leven. “Een zoektocht, met vallen en opstaan. Ik heb op een bepaald moment zeer diep gezeten door die pesterijen en moest een zware strijd leveren om in het hoger onderwijs te geraken, maar het is gelukt.”

“En deze wandeling zal straks ook wel lukken. Desnoods doe ik het in verschillende etappes. Het werd tijd dat ik naar buitenkwam met mijn verhaal, voor alle mensen die kampen met deze stoornis: autisme in je leven is geen eindpunt.”(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier