Pol Van Den Driessche roept op om regenwater op te vangen: “Zet je emmer buiten”

Pol Van Den Driessche is er alvast klaar voor aan de foto te zien die hij deelde op Facebook. (GF)
Redactie KW

Nu de weerkaarten aantonen dat er langverwachte regen aankomt, doet politicus Pol Van Den Driessche (N-VA) een opvallende oproep: zoveel mogelijk emmers buiten zetten. Weerman David Dehenauw treedt hem daarin bij.

Vandaag deed de Brugse politicus Pol Van Den Driessche een oproep op Facebook om je emmer buiten te zetten. “De komende dagen wordt regen verwacht. Eindelijk! Planten, bloemen, gewassen en bomen snakken ernaar, dieren ook. Alles ligt en staat er kurkdroog bij.”

De regering werkt volop aan structurele oplossingen om het watertekort aan te pakken. “Dat betekent niet dat we in afwachting lijdzaam moeten toezien”, aldus Van Den Driessche. “Alle beetjes kunnen helpen. Bijvoorbeeld door zelf meer regenwater op te vangen. Zou het nu geen goed gedacht zijn om, zodra de regen eraan komt, emmers buiten te zetten in tuinen, op koertjes en op terrassen? Het mogen ook tonnen en plastiekbakken en kinderzwembadjes zijn. Alles wat kan dienen om het neerplenzende water op te vangen is nuttig. Dit water kunnen we, na de regenbuien, gebruiken om straks het gazon te besproeien, de auto te wassen en het terras te schuren. Want daarvoor gebruiken we vandaag nog te vaak en te veel van dat zuivere en kostbare kraantjeswater.”

Dakwater naar regenton

In zijn oproep verwijst hij ook naar weerman David Dehenauw die hem in dat voorstel bijtreedt. “Pol en ik kennen elkaar nog van bij VTM”, aldus David. “Het idee zelf is heel goed, al zal je met een emmer lang mogen wachten vooraleer die gevuld is. Hoe groter de collecte-oppervlakte, hoe beter. De grootste in elk huis is het dak. Wie wat handig is, zou ik oproepen om zoveel mogelijk water via de dakgoot op te vangen. Dat kan in een ton, of meerdere zelfs. Het is niet onlogisch om in zo’n droogteperiode meer regenwater te gebruiken en te stockeren.”

Het watertekort zal niet snel bijgevuld worden de komende dagen of weken. “Maar we zien wel dat we nu vertrokken zijn voor een langere periode van wisselvallig weer. Dus nu is het misschien inderdaad wel het moment om iets in elkaar te boksen om zoveel mogelijk water op te vangen en dat dan te gebruiken in plaats van ons kostbaar leidingwater.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier