Poging tot zelfdoding in Finland vanuit Kortrijk verijdeld

De feiten speelden zich af in de stad Savonlinna in Finland.© Google Street View
De feiten speelden zich af in de stad Savonlinna in Finland.© Google Street View
Redactie KW

Door een samenwerking tussen PZ Vlas, Europol en de Finse politiediensten kon een poging tot zelfdoding in Finland vermeden worden. De Finse hulpdiensten konden de vrouw reanimeren en buiten levensgevaar brengen.

Die zondagmorgen kwam in de dispatching van PZ Vlas een melding binnen over een mogelijke poging tot zelfdoding in Finland. Een interventieteam ging meteen naar Heule, de woonplaats van de melder om zo meer concrete info te weten te komen.

De melder werd via een vriend uit Engeland op de hoogte gebracht dat een gemeenschappelijke 26-jarige vriendin zich van het leven wou beroven. Die vriendin, van Finse nationaliteit, woonde echter niet (meer) in België maar in de stad Savonlinna in Finland.

Flash-alert

Zowel de Belgische melder als de Engelsman probeerden aanvankelijk zelf om de Finse politie te overtuigen van de intenties van de Finse vrouw, maar dat lukte blijkbaar niet. Daarom schakelde de man uit Heule de politiezone Vlas in om te proberen een mogelijke tragedie te voorkomen.

“Vanuit de dispatching werd meteen contact opgenomen met Europol België. Dit gebeurde door een flash-alert te versturen via Sirene, een digitaal platform voor dringende politionele signaleringen, meldingen en interventies in het buitenland”, klinkt het bij de politie. “Daarop nam Europol België contact op met Europol Finland, dat op zijn beurt de lokale politie in Savonlinna alarmeerde om zo snel mogelijk langs te gaan bij de woning van de vrouw.”

Reanimatie

Diezelfde zondag nog kreeg PZ Vlas een geruststellend e-mailbericht. De lokale politie had de dame in kritieke toestand aangetroffen. Pas na reanimatie kon de vrouw buiten levensgevaar gebracht worden.

“Dankzij de gedrevenheid en alertheid van onze politiemensen op het terrein, die meteen ter plaatse gingen bij de melder uit Heule en de ernst van de situatie inzagen, kon een menselijk drama vermeden worden. Gewoon ouderwets politiewerk gecombineerd met internationale communicatielijnen en samenwerking tussen politiediensten. De vrouw krijgt nu de nodige steun uit haar naaste omgeving die ook professionele hulp heeft ingeschakeld”, aldus nog de politie.

Vragen over zelfdoding: www.zelfmoord1813.be of bel 1813.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.