Poezenvangactie stuit op kritiek van buurtbewoners

De zwerfkattenvangactie werd aanvankelijk enkel aangekondigd met een klein bordje bij het binnenrijden van de Graanzolder, hier zichtbaar onder de afbeelding van het spelende kind. Qua communicatie zwakjes... © foto JS
Johan Sabbe

Dezer dagen heeft in de zogenoemde Graanzolder op de Torhoutse wijk Don Bosco een door de stad georganiseerde vangst van zwerfkatten plaats. Maar die stuit op kritiek van een aantal buurtbewoners, onder wie Rik Gadeyne uit de Haverstraat. “Ik vind deze aanpak eerlijk gezegd nogal middeleeuws”, sakkert hij. “De kans is groot dat er katten van bewoners in zo’n vangkooi terechtkomen en onterecht stress oplopen.”

Rik Gadeyne (56), een aimabele man en momenteel baasje van één lieve poes, kan het niet laten om figuurlijk de kat de bel aan te binden. “Ook qua communicatie vanuit het stadsbestuur loopt het in deze kwestie ernstig mank”, zegt hij. “Aanvankelijk hing er enkel een piepklein bordje bij het binnenrijden van onze wijk om de vangactie aan te kondigen. Weinigen die erop letten. Toen ik er toch lucht van kreeg en er bij de stad over pruttelde, kregen we met de bewoners uiteindelijk elk een brief over de zaak in de bus. Niets te vroeg, als je ‘t mij vraagt.”

Getraumatiseerde poes

De zogenoemde Graanzolder bestaat uit de Tarwestraat, de Gerstestraat, de Haverstraat en de Roggestraat, maar ook de nabije Rosmolen- en Windmolenstraat behoren tot het actiegebied.

“De jacht op de zwerfkatten gebeurt wellicht na een klacht door een mistevreden bewoner”, aldus Rik. “Onze katten struinen via onze aan elkaar palende straten van hot naar her. Maar wat is daar in godsnaam mis mee? Onze poezen doen niets of niemand kwaad. Integendeel, ze houden ongedierte uit de bermen en de sloten. Ik zag nog nooit een verwaarloosde of zieke kat in de buurt. Heeft het stadsbestuur er over nagedacht welke trauma’s onze dieren zullen oplopen als ze per ongeluk in zo’n vangkooi gelokt worden? En een tijd vastzitten zonder naar hun vertrouwde huis te kunnen terugkeren? Ik mag er niet aan denken dat de poezen daarbij gewond zouden raken. Ik vrees dat kinderen de slaap niet zullen kunnen vatten bij het idee dat hun kat gevangen kan worden.”

“We worden aangeraden om tijdens de vangactie onze poes twee dagen binnen te houden of van een naambandje te voorzien. Of om een foto op te sturen, zodat de vangers ze kunnen herkennen. Te gek toch? Het arme dier kan in het slechtste geval getraumatiseerd zijn voor de rest van zijn dagen. Was het niet veel beter geweest om eerst een algemene folder te verspreiden in de omliggende straten om na te gaan wie er effectief last heeft van verwilderde katten? En dan dat beestje te lokaliseren om het samen met een dierenarts vakkundig te vangen en te behandelen? In plaats van zo’n 50 katten twee dagen in huis opgehokt te laten zitten!”

Zwerfkattenexplosie

Schepen van Dierenwelzijn Elsie Desmet geeft toe dat er met het bedelen van de infobriefjes over de actie een fout is gebeurd. De bewuste vrijwilliger heeft oponthoud gekend bij het ronddelen. Maar voor de rest verdedigt ze de vangst van de zwerfkatten. “Alles verloopt volstrekt reglementair. We volgen het stedelijke zwerfkattenbeleid waarover we sinds 2013 in Torhout beschikken. Zwerfkatten zorgen vaak voor overlast. Ze doen hun behoefte in zandbakken en in tuinen, krabben vuilniszakken open, enzovoort. Sterilisatie en castratie zijn de beste en meest diervriendelijke oplossingen om een zwerfkattenexplosie tegen te gaan. Vandaar de vangactie.”

“Maar wees gerust: zij die er zich mee bezighouden, waken er van nabij over dat de poezen van de buurtbewoners niet in de problemen komen. Alles wordt nauwgezet opgevolgd door mensen met ervaring in dergelijke zaken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier