Poezendames zorgen elke dag voor 95 zwerfkatjes

De poezendames verkopen gadgets om hun werking te financieren. © LC
Paul Bruneel

De Middelkerkse poezendames zijn een begrip. Niet enkel in de eigen gemeente, want zij kregen niet alleen veel navolging in andere steden en gemeenten, op hun populaire Facebookpagina verschijnen ook regelmatig SOS-berichten om zwerfkatjes of kittens elders te redden.

“Elke dag zijn we in de weer voor het welzijn van de katjes”, zegt Kathleen Titeca. “Dankzij een toffe groep vrijwilligers slagen wij er ook in om elke dag 95 zwerfkatjes eten te geven. Dit kost uiteraard geld, maar we proberen het jaar door dan ook een en ander te organiseren zodat we het niet uit onze eigen zak hoeven te betalen”, klinkt het.

Kathleen werd in 2017 verkozen tot Krak van onze krant, precies omwille van haar inzet voor de katjes, maar liet toen onmiddellijk weten dat ze dit nooit zouden hebben behaald zonder haar medewerkers. Jaren nadat Kathleen begon met haar kattenavontuur is ze nog altijd vol passie voor de viervoeters aan de slag en kan ze rekenen op enkele dames uit de gemeente, ondertussen gemeenzaam de poezendames genoemd.

Bunker

Voor Kathleen begon het eigenlijk allemaal in 2012, pal voor haar deur. “Ik woon in de Duinenweg en voor mijn woning staat een bunker. Ik had al dikwijls opgemerkt dat er daar wilde katjes huisden en ik besloot om er iets mee te doen en die katjes een beter bestaan te geven dan te leven in en om de bunker”, zegt Kathleen.

Op ons aangeven ging het gemeentebestuur van start met een zwerfkattenbeleid

“Samen met mijn buurvrouw die ook bezeten was van katjes probeerden we de diertjes te vangen en lieten ze op eigen kosten steriliseren. Dit kon uiteraard niet verder gebeuren op eigen kosten en wij hebben dan maar aangeklopt bij de gemeente en we kregen gehoor. Ik meen te mogen zeggen dat dankzij onze vraag de gemeente Middelkerke een waardig zwerfkattenbeleid heeft opgestart, een beleid dat nog altijd loopt. We hebben trouwens een heel goede samenwerking met het gemeentebestuur”, horen we.

Als het om echt wilde katten gaat die worden gevangen, dan worden deze op kosten van de gemeente naar de dierenarts gebracht, steriel gemaakt en getest op ziekten. Gezonde katten worden daarna opnieuw uitgezet op dezelfde plek waar ze gevangen werden. Het gaat hier wel om echt wilde katten die spuwen en krabben en van geen liefde willen weten. Als het gaat om andere, meer tamme katjes, wordt geprobeerd om de eigenaar te vinden en deze te overtuigen om de kat te laten castreren.

Geen tekort aan katten

Kathleen Titeca benadrukt dat dat het verplicht is om kittens vanaf 3 maanden te voorzien van een chip en vanaf 5 maanden moeten ze steriel worden gemaakt.

“Veel mensen stellen zich dan de vraag of de kattenpopulatie hierdoor niet zal verminderen. Ik kan deze mensen geruststellen, voor de komende 100 jaar is er zeker geen gevaar en zullen er katten genoeg zijn”, lacht Kathleen. Samen met haar zijn ook Martine Pallemaerts en Kathy Deprez elke dag in de weer voor de katjes. “Kathy zoekt naar erkende opvangmama’s. Zij steekt daar enorm veel tijd in. Dan is er ook nog opvangmama Yentl Coulier die zoveel mogelijk katjes opvangt”, legt Kathleen uit.

De poezendames organiseren ook regelmatig een activiteit om aan centen te geraken. In het verleden stonden ze regelmatig op een rommelmarkt, maar wegens te veel werk met de katjes is dat moeilijk geworden.

“Wij organiseren elk jaar een wandeltocht en mogen op Werelddierendag, op 4 oktober, met een standje in Delhaize staan in de Kerkstraat om een gadget te verkopen en de mensen kunnen ons dan ook sponsoren met etenswaren. Wij hebben nu ook sleutelhangers die we aan de man proberen te brengen”, besluit Kathleen.

Wie meer wil weten over de poezendames en hun werking kan een kijkje nemen op de Facebookpagina Poezendames Middelkerke. Daar worden ook heel wat foto’s gepost van verloren of gevonden katjes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier