Poetshulpen OCMW Moorslede willen betere werkomstandigheden in coronatijden

Redactie KW

Enkele medewerkers van de poetsdienst maken zich zorgen rond de werkomstandigheden tijdens de coronacrisis. De gemeente bezorgde hen onder andere mondmaskers en handgel. “Maar waarom moeten wij een risico nemen om ruiten te gaan kuisen?”

In een brief naar het gemeentebestuur uitten enkele medewerkers van de poetsdienst, verbonden aan het Moorsleedse OCMW, hun bezorgdheden. “Het is niet dat we niet willen gaan werken, maar dat moet in deze coronatijden wel in veilige omstandigheden kunnen gebeuren”, luidt het bij medewerkers. De poetsvrouwen vinden het jammer dat het gemeentebestuur hen onvoldoende informeerde omtrent werken in deze periode waar het coronavirus quasi iedere gemeente treft. “Sommige mensen hebben het echt nodig dat we er over de vloer komen. We hopen echter dat we niet meer hoeven langs te gaan in huizen waar onze hulp niet zo dringend nodig is. Waarom moeten wij een risico nemen om ruiten te gaan kuisen?”

Hopen op handschoenen

Maandagochtend overhandigde het gemeentebestuur onder andere mondmaskers en handgel aan de medewerkers. “Dit is rijkelijk te laat. Het gemeentebestuur heeft eerst aan zichzelf gedacht door de bureaus te ontsmetten en thuiswerken te promoten. Het is eigenlijk erg dat we zelf in een brief onze bezorgdheden hebben moeten uiten. Hopelijk heeft er in de periode dat we zonder beschermend materiaal werkten, niemand het coronavirus opgelopen“, aldus de poetshulpen die hadden gehoopt om ook nog schorten en handschoenen te krijgen. Voorlopig blijft quasi iedereen wel aan de slag.

Blij met poetshulp

Het gemeentebestuur heeft begrip voor de bezorgdheden, maar stoort zich aan de communicatie. “We kregen inderdaad een anonieme brief en de pers werd gecontacteerd. De inhoud van de brief was niet helemaal correct. Ikzelf werd nooit rechtstreeks gecontacteerd. Spijtig dat er op deze manier gecommuniceerd wordt. Dit had anders gekund”, aldus schepen van welzijn Benedikt Vallaey (STERK). De schepen vindt het belangrijk dat het poetspersoneel nog steeds over de vloer komt bij de hulpbehoevenden. “Velen onder hen staan er alleen voor als onze huishoudhulp niet meer over de vloer komt. Heel wat oudere mensen zijn in deze moeilijke periode blij dat er nog iemand over de vloer komt.”

Inmiddels wordt er in heel wat buurgemeenten van Moorslede de hulpverlening verder verzekerd. Ondertussen doet het gemeentebestuur er alles aan om het nodige veiligheidsmateriaal te bekomen om hun medewerkers voldoende te beschermen.

Extra maskers

“De veiligheidsmaskers en dergelijke werden vorige week al besteld. Het is echt niet eenvoudig om daar nu aan te geraken en het duurt ook enkele dagen vooraleer alles ter plaatse is.” De gemeente schakelde inmiddels ook een naaister in die extra veiligheidsmaskers zal maken voor de poetshulpen. “Als de ‘coronastorm’ gaan liggen is, zal het nodig zijn om samen rond de tafel te gaan zitten en de plooien terug glad te strijken. We appreciëren het enorm dat de meerderheid van de het poetspersoneel aan het werk blijft.” (BF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.