Poelkapelle In Actie geeft de fakkel door aan het Kerstmarktcomité

Onderaan v.l.n.r.: Stefaan Deforche, Jan Decruyenaere die aan Koen Dael de sleutels overhandigt, Jelle Van Heck en Hans Vanthourenhout. Bovenaan v.l.n.r.: Jakob Vervisch, Kris Vandewalle, Carlo Vanhoorne en Mathijs Quartier. (Foto RB)
Redactie KW

Tijdens de eindejaarsperiode is Poelkapelle telkens heel mooi verlicht. Daarvoor tekende totnogtoe Poelkapelle in Actie (PIA). Maar nu wordt de fakkel doorgegeven aan de jongere generatie. Het team van ‘Kerstmarkt Poelkapelle’ neemt de taken over.

“Poelkapelle bleef jarenlang in het duister gedompeld tijdens de eindejaarsperiode. In 1995 besloten Peter Seys, Hans Vanthourenhout, Luc Ameel, de later aanhakende Pascal Vandeputte en ik enige eindejaarsklaarte te brengen in het Guynemerdorp”, lacht Jan Decruyenaere.

Het ophangen van de verlichting was telkens een heel karwei en wij worden ook wat ouder – Jan Decruyenaere

“Het verhaal begon in 1995. 42 sponsors gaven elk 500 frank en we waren vertrokken. In december 1996 werden de lichtjes voor het eerst aangestoken. Van dan af gingen we in versneld tempo naar nog meer uitbreiding. Met onze echtgenotes startten we in 1997 tijdens de kermis met een ‘ontbijt aan huis’ actie. In de schoolrefter sneden en verpakten we de bestelde mondvoorraad en iedereen trok op zondagmorgen met de ontbijtpakketten de baan op. Telkens arriveerden er circa 500 ontbijtpakketten in de hele regio op tafel. Op 11 september 2016 leverden we voor de 21ste en laatste keer deze ontbijtpakketten. De opbrengst van de actie liet ons toe steeds meer en betere verlichting aan te schaffen. Vijf jaar geleden schakelden we zelfs over op ledverlichting en we kochten een paar jaar geleden ook nieuwe levensgrote beelden voor de kerststal.”

Kerstmarktcomité

Voor de verlichting aan de top van de kerktoren schakelden we een hoogtewerker in. De bestuursleden die het minst last hebben van hoogtevrees tekenden altijd voor het hoogtewerk. Ook de takken van de bomenrij werden verlicht. Vanaf het Guynemermonument tot Swingcafé De Kapelle baadde Poelkapelle in een zee van licht. Maar het ophangen van de verlichting was telkens een heel karwei en wij worden ook wat ouder, hé. We zouden dit evenement graag in stand houden, vandaar dat we tijdig overschakelen op actieve jongeren en die vonden we in het Poelkapelse Kerstmarktcomité. Vanaf dit jaar brengen zij de verlichting aan en dus zal tijdens de eindejaarsperiode de sfeervolle verlichting blijven branden. Ons PIA-comité is dan ook blij om de sleutels van het systeem en de verlichting aan hen over te maken”, stelt Jan Decruyenaere.

“Namen onze verantwoordelijkheid”

“In 2007 staken we met enkele vrienden de koppen bijeen. We vonden dat ook Poelkapelle een kerstmarkt verdiende. En Jelle Van Heck, Koen Dael, Jacob Vervisch, Mathijs Quartier, Stefaan Deforche, Carlo Van Hoorne en ikzelf breien er nog steeds een verlengstuk aan. Dit jaar voorzien we op zaterdag 21 december onze dertiende kerstmarkt op het Guynemerplein. En daarnaast houden we ook de Poelkapelse kerstverlichting brandend. Toen de mensen van PIA ons vertelden dat ze graag de fakkel zouden doorgeven, namen wij onze verantwoordelijkheid”, zegt Kris Vandewalle.

Rekenen op steun

“Ook de ‘ontbijt aan huis’-actie zetten we verder. Op zondagmorgen 8 september trekken we van deur tot deur om de hongerigen te bevoorraden. Vanaf vrijdag 6 december wordt de kerstverlichting ingeschakeld zodat Poelkapelle opnieuw kan rekenen op een sprookjesachtige eindejaarsperiode. We hopen op de steun van velen te kunnen rekenen om onze kerstmarkt levendig en de verlichting brandend te houden”, besluit Jelle Van Heck.

(RB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier