Podiumplaats voor Rik Vernack tijdens WK Hillclimb in Engeland

De 'hoge bi' is een fiets met een groot voorwiel en een klein achterwiel. © JRO
Redactie KW

Oostendenaar Rik Vernack (49) zette in Eastbourne, een kuststadje in Engeland, een mooie prestatie neer met zijn ‘hoge bi’.

De ‘hoge bi’ is een fiets met een groot voorwiel en een klein achterwiel en werd vooral bereden tussen de jaren 1870 en 1890. Rik rijdt al 25 jaar met een hoge bi en neemt deel aan Belgische kampioenschappen. Onlangs was hij in Eastbourne voor het Brits Kampioenschap en het Wereldkampioenschap Hillclimb.

Op het WK behaalde hij een podiumplaats. “25 jaar geleden reed ik voor het eerst met een hoge bi en ik was meteen verkocht”, vertelt Rik. “Daarna lag het rijden enkele jaren stil tot ik vier jaar geleden in contact kwam met iemand van een retrofietsvereniging. Twee jaar geleden kocht ik uiteindelijk mijn eigen exemplaar. Een hoge bi kost tussen 1.500 euro en 6.000 euro.”

Rik was al enkele keren te gast op een BK. Op donderdag 25 juli stond het Brits Kampioenschap op het programma. “Ik behaalde daar een vierde plaats. Niet slecht als je weet dat er mensen meedoen met tonnen ervaring.”

Redelijk stijl naar boven

Vrijdag stond het WK Hillclimb te wachten voor de Oostendenaar. “Het was knap lastig, vooral het eerste stuk. Het parcours was vijf kilometer lang en liep redelijk stijl naar boven. Val je stil onderweg, dan mag je de rest van de race vergeten. De hoge bi heeft immers geen versnellingen, de enige versnelling die je hebt zijn je eigen benen.”

Rik behaalde er brons en deed er 16 minuten 46 seconden over. “Uiteraard ben ik blij met deze knappe prestatie”, zegt Rik tot slot. Zijn volgende afspraak is op zondag 8 september op het BK in Oudenburg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier