POD.ium: een selectie uit-tips van Wim Chielens

Wim Chielens is directeur van de Poperingse Kunstacademie. (foto MD)
Stefanie Vandewalle

Om de veertien dagen lanceert CO7 op vrijdag een nieuwe POD. ium-aflevering, een podcast waarin Wim Chielens je warm maakt voor zijn weekendtips. “Theatervoorstellingen, tentoonstellingen, lezingen of workshops in de zuidelijke Westhoek krijgen zo figuurlijk een podium”, aldus de voormalige radiomaker.

‘Een pod-wàààt?’, denkt u misschien bij het horen van de term ‘podcast’. In feite is dit niets minder dan een gratis online audiobestand; een herbeluisterbare radioaflevering, dus. Ook POD. ium is er zo eentje, en de kiem ervoor moet ergens in het najaar van 2019 gelegd zijn.

“Bij wijze van oefening voor één van de podcastlessen die ik volg aan Kunstacademie Poperinge, stak ik zo’n afleveringetje in elkaar”, licht podcastmaker Wim Chielens (59) toe. “Het concept is heel eenvoudig: in een vijftal minuutjes geef ik mijn selectie tips uit het vrijetijdsaanbod in de regio. Dat doe ik in mijn eigen stijl: steeds doorspekt met mijn persoonlijke bedenkingen, al dan niet verweven met een vleugje humor en op tijd en stond een streepje passende muziek. Rosita Boussemaere, algemeen coördinator van CO7 (CultuurOverleg Zeven, een samenwerkingsverband voor cultuur en erfgoed binnen de zeven gemeenten van de Zuidelijke Westhoek, red.) volgde vorig schooljaar de opleiding ‘Podcasts maken’. Zo ging de bal aan het rollen.”

“Als het initiatief aanslaat, lijkt het me tof om er ook de noordelijke Westhoek bij te betrekken”

“Begin de jaren 1990 presenteerde ik een gelijkaardig programma op Radio 2 West-Vlaanderen: Weekendtips. Ook hier gingen bepaalde evenementen extra over de tong, net doordat ik er de draak mee stak”, lacht Chielens, die sinds veertien jaar directeur van Kunstacademie Poperinge is, na een radiocarrière van 26 jaar. Daarnaast staat hij bekend als schrijver, muzikant en verteller.

Kom uit je kot

Voorlopig is het de bedoeling om tweewekelijks op vrijdagmiddag een nieuwe POD. ium-aflevering van een 5- à 10-tal minuten te lanceren. “Eens we met zijn allen de coronamaatregelen mogen versoepelen en we het culturele leven weer als vanouds kunnen organiseren, kan de continuïteit ervan opgetrokken worden tot een wekelijkse aangelegenheid”, hoopt hij. “Hoe ik een selectie maak? Sowieso belanden er steevast een aantal persoonlijke voorkeuren in de aflevering. Zo lijkt ‘De smaak van stilte’ mij een echte aanrader: een wandel- en kunstroute op 23, 24 en 25 oktober in Vleteren. Daarnaast hou ik ook rekening met suggesties van de luisteraar. De enige voorwaarde om in aanmerking te komen, is dat het evenement ook opgenomen is in ‘UiT in de Westhoek’, een handige online verzameltool met een oplijsting van alle cultuur- en vrijetijdsbesteding in de Westhoek. In eerste instantie richten we onze pijlen enkel op het zuidelijke deel van de Westhoek. Mocht POD.ium aanslaan, lijkt het me tof om er ook de Noordelijke Westhoek bij te betrekken. De eerste aflevering ging online op 2 oktober en werd sindsdien bijna 100 keer beluisterd. Mochten we er door de podcast in slagen om een aantal luisteraars uit hun kot te laten komen, dan zijn we méér dan geslaagd in onze opzet”, besluit de podcastmaker.

Praktisch

Tweewekelijks op vrijdag verschijnt een nieuwe (gratis) aflevering, de eerstvolgende op 16/10, 30/10, 13/11, 27/11 en 11/12. Je vindt POD. ium via www.soundcloud.com, www.spotify.com, Apple Podcasts en Google Podcasts, of via de weblink op de Facebookpagina van CO7 of UiT in de Westhoek. Suggesties voor tips zijn welkom via wim@uitindewesthoek.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten