Pluk zelf je fruit en bloemen in het Fruitbos

Ibe, Tine, Siel en Stan verwelkomen je.© HV
Ibe, Tine, Siel en Stan verwelkomen je.© HV
Redactie KW

Ibe Van Roy (35) en Tine Deschepper (35) openen, samen met hun twee zoontjes Siel (8) en Stan (5), voor het eerst het poortje naar hun Fruitbos. Vanaf eind juni kan je er vrij kuierend bessen en bloemen plukken.

Na een natte meimaand schijnt de junizon veelbelovend voor de fruitranken. Straks kleuren de nu nog groene bessen rood of blauw. Ibe en Tine waren twee jaar in de weer met plant- en zaaigoed en zijn opgetogen om eindelijk hun pluktuin te kunnen openstellen voor het publiek.

Sympathisanten

Filip Maenhout en Caroline Dellaert boden enthousiast hun veld aan langs de Veldegemsestraat. De voorbije winter konden alle struiken en bomen er reeds wortelen. “We kregen zelfs steun van heel wat sympathisanten die investeerden in 60 (fruit-)bomen op ons terrein. Het toont aan dat veel mensen warm lopen voor een project zoals het onze.”

In de wilde pluktuin zullen de frambozen het eerst rijp zijn. “Bewust zetten we ook enkele vergeten soorten zoals kruis- en jostabes weer op de kaart. Hier gedijen ook de minder bekende Japanse wijnbes en de kruising braambozen: soorten die je niet in de winkel zal vinden. Bessen in allerlei vormen en smaken vol vitamines, mineralen en vezels, die op het juiste moment geplukt een veel sterkere smaak hebben.”

Op natuurlijke wijze

Vol overtuiging werken Ibe en Tine met de natuur samen en volgen ze de seizoenen. Veel van hun aandacht gaat uit naar de omgeving waarin het fruit groeit. Gemengde hagen en bomen wisselen bloemen en kruidige graspaden af: een evenwichtig natuurlijk systeem en een kleurrijk zicht.

“We zijn nog maar één jaar bezig met de inrichting van de tuin en het krioelt er al van het leven”, wijst Ibe aan. Hommels en bijen bestuiven de fruitbloesems, de lieveheersbeestjes bestrijden op hun beurt bladluizen. In de nestkastjes vinden mezen dankbaar hun stek, in de schuur voelen zelfs kerkuilen zich thuis.

“Het Fruitbos is eigenlijk in het groot hoe ik bij mij thuis al tuinierde. Daar rijpte al langer het idee om mijn kennis en ervaring op een gastvrije manier met een publiek te delen en om landbouw en natuur samen te brengen. Gaandeweg wil ik er ook bezoekers wegwijs maken.”

Je eigen veldboeket

Bij aankomst meld je je aan, waarna je zelf gaat plukken. Geplukte vruchten betaal je per gewicht, bloemen per steel. Na de pluk kan je ter plaatse in goed gezelschap nagenieten. “De frambozen in de ijscrème van Hoeve-ijs Z zijn van onze eigen kweek.”

Op de fiets is het Fruitbos vlot bereikbaar langs onder andere de Kastelenroute en ligt op een boogscheut van het station van Zedelgem. “Afhankelijk van het weer kunnen de openingstijden schommelen. Daarom houd je tot eind september best onze website en Facebookpagina in de gaten. Ook de exacte openingsdatum zullen we daar bekendmaken.” (HV)

Het Fruitbos: Veldegemsestraat 141 in Veldegem. Info: www.fruitbos.bewww.facebook.com/fruitbos

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.