Pluchen Ezels zetten persconferentie Heksenstoet op stelten

© (Foto TP)
Redactie KW

De Heksenstoet is op 28 juli aan haar 46ste editie toe en pakt voor het eerst uit met een thema: ‘op stelten’. Er wordt gewerkt aan een nieuwe duivelse wagen en ‘De Pluchen Ezels’ starten vandaag, zaterdag, een verrassende zoektocht naar ‘Wardje de geit’.

Na de uitgeregende editie van 2015 kende de Heksenstoet in 2017 een van de beste edities in haar bestaan: tot 30.000 bezoekers trokken toen naar het zonnige Beselare. “De heksenstoet is al 60 jaar een hoogtepunt voor Beselare. We willen de boel dit jaar zodanig op stelten zetten, dat er nog jarenlang over gesproken wordt”, zegt Jo Lottegier, regisseur van de Heksenstoet. “Wie anders dan heksen en duivels slagen er maar al te goed in om eens lekker keet te houden, om gek te doen en feest te vieren. Voor het eerst kiest de Heksenstoet ervoor om met een thema te werken. Een thema waar alles rond draait. Een thema die van de heksenstoet een waar feest moet maken. En niet alleen in de stoet, al bij aankomst kunnen de bezoekers merken dat dit keer niet alles bij hetzelfde is gebleven.”

Enkele nieuwigheden op een rij: het nieuw tafereel Gilles De Valkeneer, een nieuwe wagen voor de witte wijven, nieuwe kledij voor de bezemdanseresjes en de plakkaatdragers maken plaats voor heksen, die op stelten en uitgerust met een megafoon zorgen voor de kenbaarheid van de aankomende taferelen. “Bij de heksenparlé wordt de pièce de résistance van dit jaar voorgesteld: een tweede nieuwe wagen bij het duivels tafereel. Het wordt de mooiste, grootste wagen, die met een enorme detailzucht is opgebouwd. Het wordt een echt kijkstuk.”

De persconferentie werd vrijdagavond onderbroken door De Pluchen Ezels, enkele anonieme personen die de voorbije maanden allerlei verrassingen lanceerden in het dorp rond ‘Wardje de geit’. Ze lieten de regisseur van de stoet een tekst voorlezen en een video uitzenden. Vanaf vandaag, zaterdag, kan iedereen deelnemen aan een zoektocht naar Wardje de geit. “Wie mee wil zoeken, kan een deelnemersformulier invullen bij handelszaken in het dorp”, klonk het. De ezels kondigden aan dat de apotheose rond de geit gepland is op de dag van de Heksenstoet. “Nie in de stoet wi moat!”, waarschuwde regisseur Jo Lottegier.

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier